Cel mai periculos loc din Europa se află în Ucraina. Este controlat de ruși

Cel mai periculos loc din Europa se află în Ucraina. Este controlat de ruși

Centrala nucleară de la Zaporojie, controlată de armata rusă, este cel mai periculos loc din Europa, a avertizat, vineri, directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina, Maksim Șevciuk. Oficialul susține că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică trebuie să pună presiune pe Rusia să părăsească perimetrul celei mai mari uzine nucleare din Ucraina și Europa, din cauză că securitatea acesteia se află în pericol.

Centrala nucleară de la Zaporojie, considerată cel mai periculos loc din Europa

„După cum ştiţi, centrala nucleară de la Zaporojie este sub ocupaţie. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Are şase reactoare, cu foarte mult combustibil nuclear. Noi stocăm combustibilul nuclear, precum şi cantităţi mari de deşeuri nucleare. Cred că este cel mai periculos loc din Europa şi, desigur, cred că trebuie să punem presiune pe Rusia.

Am solicitat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să pună presiune pe Rusia să părăsească acest obiectiv, din cauza obiectelor cu energie atomică, ce nu au fost proiectate pentru niciun fel de acţiune militară, pentru că există tratate internaţionale care interzic astfel de acţiuni. Este complet normal şi periculos, nimeni nu ar trebui să facă aşa ceva vreodată”, a spus Maksim Șevciuk pentru Agerpres.

Unde se află uzina cu șase reactoare

Centrala uriașă este situată în sud-estul Ucrainei, lângă oraşul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka. Uzina de la Zaporojie are şase reactoare nucleare, fiecare generând 950 de megawați, pentru o putere totală de 5.700 MWe. Primele cinci turbine au fost pornite succesiv între 1985 şi 1989, iar ultima a fost pusă în funcţiune în 1995. Locul generează aproximativ jumătate din energia electrică a Ucrainei.

Fabrica de la Zaporojie, construită între 1984 și 1995, este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua din lume. Are șase reactoare, fiecare generând 950 MW și o putere totală de 5.700 MW, energie suficientă pentru a alimenta aproximativ patru milioane de case. În vremuri normale, produce o cincime din energia electrică a Ucrainei și aproape jumătate din energia generată de instalațiile nucleare ale țării. Uzina se află la aproximativ 200 km de regiunea Donbas și la 550 km sud-est de Kiev.

Risc crescut de accidente sau incidente

La începutul lunii iulie, ONU a semnalt că riscul unui accident sau incident de securitate la centrala atomoelectrică Zaporojie, ocupată de trupele ruse în urmă cu patru luni, crește pe zi ce trece: „Sunt foarte preocupat de condiţiile de lucru, extrem de stresante şi dificile, în care conducerea şi personalul ucrainean operează centrala. Fiecare zi care trece creşte riscul să se producă un accident sau un incident de securitate”, este avertismentul lansat de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.