14 iul. 2022 | 18:25

Conducerea defensivă sub lupă: ce rol va căpăta poliția conform unui proiect legislativ

ACTUALITATE
Conducerea defensivă sub lupă: ce rol va căpăta poliția conform unui proiect legislativ

Poliția rutieră va urmări șoferii care au urmat cursuri de conducere defensivă și va evalua anual eficiența parcurgerii acestor cursuri, în raport cu numărul de accidente în care au fost implicați acești șoferi, potrivit proiectului de ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conducerea defensivă reprezintă conducerea unui automobil într-o manieră preventivă care permite le conducătorilor auto să deprindă anumite tehnici prin care reușesc să prevină producerea de accidente rutiere și să anticipeze pericolele iminente din trafic.

Cu alte cuvinte, conducerea defensivă reprezintă un stil de condus în siguranță prin care șoferii ajung să conștientizeze și să identifice riscurile existente în trafic și să prevină diverse situații neașteptate.

Conducerea defensivă se referă la acei șoferi care pun pe primul loc siguranța rutieră atunci când se urcă la volan pentru a nu-și pune în pericol viața lor și a celor din jurul lor, indiferent de condițiile de drum, de vreme sau de acțiunile celorlalți participanți la trafic.

Ce presupune proiectul

Un proiect de ordin prezentat recent spre dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne prevede că Autoritatea Rutieră Română va informa poliția rutieră cu privire la evidența centralizată a șoferilor care urmează cursuri în domeniul condusului defensiv la școlile de șoferi. Această evidență va trebui cerută de Inspectoratul General al Poliției Române până la data de 22 ianuarie 2023 pentru cei care au absolvit aceste cursuri în 2022.

Înregistrările vor fi actualizate anual.

Concluziile rezultate din evaluarea eficienței cursurilor auto de conducere defensivă vor fi comunicate Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Proiectul de ordin al MAI este rezultatul obligațiilor impuse de Legea nr.20/2022, care a introdus în Codul Rutier (OUG 195/2002) posibilitatea conducătorilor auto de a urma un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă și să deducă costul cursului din impozitul pe venit.

Cu toate acestea, proiectul de ordin nu este încă în vigoare, deoarece trebuie întâi să fie semnat de ministrul Afacerilor Interne și publicat în Monitorul Oficial, conform avocatnet.ro.