Alegeri anticipate în Bulgaria. Criza politică se intensifică

Alegeri anticipate în Bulgaria. Criza politică se intensifică

Bulgaria va avea alegeri anticipate în octombrie dacă partidele parlamentare nu reușesc să formeze un guvern, a sugerat președintele Rumen Radev.

Criză politică în Bulgaria. Alegeri anticipate în octombrie

Țara a intrat într-o criză politică la începutul lunii iunie, când partidul populist ITN a părăsit coaliția de guvernare formată din patru partide. Apoi, ITN a inițiat revocarea președintelui parlamentului. Fostul partid de guvernământ GERB, condus de fostul prim-ministru Boyko Borisov, a inițiat un vot de neîncredere, iar guvernul lui Kiril Petkov a fost înlăturat.

Cel mai mare partid din parlament – „Schimbarea continuă” – a încercat să formeze un nou guvern, dar nu a reușit să adune cei 121 de parlamentari de care avea nevoie pentru a reuși.

Astfel, ‘Schimbarea continuă’ a decis să nu propună un cabinet. Acum, președintele trebuie să acorde mandatul celui de-al doilea partid ca mărime – GERB. Borissov anunțase deja că GERB nu va încerca să formeze un guvern.

Conform Constituției, președintele alege al treilea partid, indiferent de numărul de parlamentari ai acestuia. În cazul în care al treilea partid eșuează, președintele demite parlamentul, numește un guvern interimar și programează alegeri anticipate. Acestea trebuie să aibă loc în perioada de două luni de la demiterea parlamentului.

Marți, 12 iulie, Radev a declarat că, în cazul în care este necesar să se organizeze alegeri anticipate, ar fi oportun ca acestea să aibă loc la începutul lunii octombrie pentru ca noul parlament să aibă legitimitate. Dacă alegerile vor avea loc în septembrie, există riscul unei participări scăzute la vot.

„Conform Constituției, trebuie să anunț imediat alegeri în termen de două luni. Asta înseamnă alegeri în septembrie, ceea ce implică, de asemenea, riscuri.

Dar, pe de altă parte, prelungirea excesivă a procedurii de formare a unui guvern duce la tentația de a lua decizii de gestionare a jocurilor de noroc și la schimbări de personal”, a declarat Radev.

Radev va acorda al doilea mandat GERB în câteva zile

Radev a subliniat că, în zilele de dinaintea sfârșitului lunii iulie, se așteaptă ca parlamentul să formeze o majoritate guvernamentală și să adopte legi importante. Se așteaptă ca guvernul să ia măsuri anticriză și să lucreze la legile legate de Planul de redresare.

El a subliniat că partidele care au ambiția de a participa la guvernare trebuie să anunțe clar ce măsuri propun. Potrivit acestuia, partidele trasează linii roșii tot mai groase între ele, astfel încât formarea unui guvern după eventualele alegeri anticipate devine din ce în ce mai dificilă.