România o duce bine doar pe hârtie. Cifrele nu ne „încălzesc” cu nimic, când în realitate n-avem bani de facturi
Dacă analizăm cele mai recente date oferite de Institutul Național de Statistică (INS), constatăm că economia României este una foarte performantă. Așa să fie și în realitate, în viața oamenilor de zi cu zi?
Oficial, INS declară că economia României a înregistrat o creștere cu 5,1% în primul trimestru din 2022, față de ultimul trimestru al anului trecut.
De altfel, mai indică raportul publicat pe 8 iulie, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, PIB-ul nostru a crescut și mai mult, respectiv cu 6,4% atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier.
„Față de același trimestru din anul 2021, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 6,4 % atât pe seria brută cât și pe seria ajustată sezonier; Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată că urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2022, nefiind înregistrate diferențe semnificative față de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 139 din 8 iunie 2022”, transmit analiștii INS.
Omul o duce greu și puțin îi pasă lui de ceea ce scrie în rapoartele oficiale
Deși cifrele ar trebui să ne dea motive de bucurie, adevărul este că economia cu de pe hârtii nu prea-și are corespondentul în realitatea pe care românii de rând o trăiesc, zi de zi!
O spune, cât se poate de clar, însuși reputatul economist Mircea Coșea: „Eu nu m-aș lăuda cu această creștere pentru că, dacă citim cum a mers economia pe ramurile incluse în această creștere, vedem că e o creștere care e la suprafața societății, printr-o învârtire a capitalului dintr-o parte în alta, fără să creeze valoare adăugată importantă, că principalele ramuri economice care ar trebui să fie valabile acum, și mă refer în primul rând la industrie, nici nu apar, iar în precedenta prezentare era chiar o scădere de 0,7 (…)
Puterea de cumpărare a scăzut, prețurile peste tot au urcat, avem o incapacitate de reglare a unor creșteri importante la carburant, cresc anumite impozite locale într-o manieră care ar trebui să fie stopată. Toate acestea arată că această creștere economică e pe undeva, plutește în aer, dar n-a coborât pe pământ (…) „, a spus specialistul pentru B1tv.