08 iul. 2022 | 10:55

Temperatura maximă, suportată de corpul uman, mai mică decât se credea. Concluzia cercetătorilor, îngrijorătoare: canicula și încălzirea globală fac ravagii

ACTUALITATE
Temperatura maximă, suportată de corpul uman, mai mică decât se credea. Concluzia cercetătorilor, îngrijorătoare: canicula și încălzirea globală fac ravagii

Valurile de căldură devin un adevărat „iad” pentru om, pe măsură ce clima se schimbă și canicula durează mai mult ca de obicei. Așadar, cât de mare trebuie să fie temperatura pentru a deveni de nesuportat?

Răspunsul depășește temperatura pe care o vezi pe termometru: în context intră și noțiunea de umiditate. Cercetări recente arată că o combinație a celor două poate deveni periculoasă. Oamenii de știință și alți observatori s-au declarat îngrijorați în legătură cu frecvența de creștere a căldurii extreme, asociate cu umiditatea ridicată.

În timpul valurilor de căldură care au copleșit Asia de Sud în mai și iunie 2022, în Jacobabad, Pakistan, s-a înregistrat o temperatură maximă de 33,6 grade Celsius.

Oamenii de știință fac referire adesea la un studiu publicat în 2010, care estima că o temperatură de 35 de grade Celsius, cu 100% umiditate ar fi limita superioară de siguranță, dincolo de care corpul uman nu mai are posibilitatea de a se răci prin evaporarea transpirației.

Abia de curând, această limită a fost testată pe oameni. Rezultatele acestor teste arată un motiv și mai mare de îngrijorare.

Care este temperatura la care corpul uman nu mai face față?

Pentru a răspunde la întrebarea „cât de cald trebuie să fie ca să fie prea cald?” cercetătorii au făcut teste pe oameni tineri și sănătoși, în Laboratorul Noll, de la Universitatea Penn State, pentru a experimenta stresul termic într-un mediu controlat.

Fiecare participant a înghițit o pastilă menită să monitorizeze temperatura profundă a corpului. Apoi, aceștia au fost puși să se miște suficient pentru a simula activitățile minime ale vieții de zi cu zi, cum ar fi gătitul sau mâncatul. Cercetătorii au crescut încet fie temperatura din cameră, fie umiditatea și au monitorizat când temperatura centrală a subiectului a început să crească. Acea combinație de temperatură și umiditate, prin care temperatura centrală a persoanei începe să crească, se numește „limită critică a mediului înconjurător”.

Studiile au concluzionat că limita superioară este chiar mai mică decât se credea anterior, fiind vorba, de fapt, despre o limită de suportabilitate de 31 de grade Celsius. S-a luat în calcul un grad de umiditate de 100%.

Cu temperaturi din ce în ce mai mari, este util să ținem cont de anumite sfaturi, în această perioadă: să ne hidratăm constant și să evităm, pe cât posibil, ieșirile în aer liber, mai ales în orele critice, de vârf, ale caniculei.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele