VIDEO Ucraina a înființat „Armata Dronelor” din donații. Avertisment pentru Putin
Ucraina a pus bazele unei armate cu drone, ca să se poată apăra mai bine de Rusia. Ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, a anunţat că aproximativ 6,5 milioane de euro s-au strâns deja din donații pentru proiectul „Armata Dronelor” . Programul include achiziţia, repararea şi înlocuirea operaţională a avioanelor fără pilot, precum şi cursuri de instruire.
Ce este „Armata Dronelor” din Ucraina
„Aproape 6,5 milioane de euro s-au strâns pentru Armata Dronelor! Numai în prima zi, în conturile Forţelor Armate ale Ucrainei au intrat peste 2,7 milioane de euro. Mulţumim tuturor celor care au trimis bani”, a dezvăluit oficialul de la Kiev pe Telegram.
Cei mai mulți bani provin de la companiile mari: „Peste 3,2 milioane de euro au fost donate Armatei Dronelor de către Maxim Poliakov, antreprenorul ucrainean-britanic din domeniul IT şi tehnologii spaţiale. De asemenea, am primit confirmarea unui sprijin de la Şcoala de Economie de la Kiev şi de la partenerii americani ai acesteia. Şcoala de Economie de la Kiev va transfera 1,8 milioane de euro”, a mai relatat ministrul pentru digitalizarea Ucrainei.
Proiect creat din donații
Potrivit lui Mihailo Fedorov, cu 2,1 milioane de euro (bani pe care ucrainenii i-au donat prin intermediul serviciului Monobank) se cumpără deja două drone Warmate.
„Este foarte important că ucrainenii şi oamenii din întreaga lume susţin atât de mult Forţele Armate ale Ucrainei. Credeţi-mă că ne bucurăm de fiecare dronă. Nu încetați!”, a menționat acesta.
Kievul a cumpărat deja Warmate
Despre Warmate se știe că este o alternativă poloneză la drona kamikaze Switchblade. Modelul a fost creat de compania poloneză WB Electronics și este în serviciul Forțelor Armate și Apărării Teritoriale ale Poloniei din 2017.
„Warmate este o aeronavă ușoară, cu roluri multiple, care îndeplinește mai multe sarcini în funcție de tipul de cap instalat. Warmate este utilizat în prezent de diverse forțe armate NATO și aliate. Capabilă să transporte până la un kilogram de explozibili într-o varietate de configurații, drona Warmate oferă o agilitate remarcabilă în timpul misiunilor, la un preț rezonabil”, se arată în descrierea companiei care fabrică drona.
Cum schimbă armele moderne calea războiului
Războiul din Ucraina arată că vehiculele aeriene fără pilot fac parte din lupta modernă. Dronele au diverse sarcini, de la supraveghere aeriană la apărare antirachetă. Dronele îndeplinesc cerințele războiului modern, este de părere Departamentul de Apărare al SUA. Iar Pentagonul susținea, în luna mai, că deține arma care îndeplinește toate cerințele Ucrainei. Este o nouă dronă sau vehicul aerian fără pilot (UAV): Phoenix Ghost.
În schimb, armata rusă pare să se bazeze mai puțin pe drone, dar le folosește. Principala sa dronă este Orlan-10, un mic UAV de recunoaștere și supraveghere realizat la Centrul pentru Tehnologie Specială din Sankt Petersburg. Cu o anvergură a aripilor de 3,1 metri, Orlan-10 poate zbura până la 100 de kilometri. Sistemul de recunoaștere are un design simplu: folosește camere din seria Canon EOS-D pentru fotografii aeriene, camere video și termoviziune.