04 aug. 2022 | 16:28

MAI: „Mohammad Munaf a părăsit România”

ULTIMA ORĂ
MAI: „Mohammad Munaf a părăsit România”
Mohammad Munaf, irakianul care a fost condamnat alături de Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliștilor români, a fost eliberat condiționat. Magistrații de la Tribunalul Ilfov i-au admis cererea și au dispus eliberarea lui Munaf din închisoare.

Mohammad Munaf, prins cu focuri de armă

Update 4 august, ora 16.23. Ministerul Afacerilor Interne a reacționat la informația că Mohammad Munaf, cetățeanul irakian condamnat definitiv la închisoare în 2008, alături de Omar Hayssam, și eliberat definitiv de judecătorii Tribunalului Ilfov, refuză să plece din România, așa cum a stabilit instanța.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la un cetățean american de origine irakiană, în vârsta de 59 de ani, față de care s-a emis decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile, vă informăm, cu respectarea art. 6 alin (1) lit. e) din Regulamentul general privind protecția datelor, că persoana la care se face referire a părăsit România în intervalul de timp menționat”, a explicat MAI.

Update 7 iulie, ora 12.30. Ministrul Afacerilor Interne a vorbit despre cazul lui Mohammad Munaf, spunând că acesta trebuie să părăsească România în 15 zile. Totodată, irakianul are interdicție timp de 15 ani în țara noastră.

„A fost eliberat, ca să spunem foarte clar, în baza unor decizii ale unor comisii de specialitate, nu a fost eliberat aşa pur şi simplu. El, fiind cetăţean străin, a fost preluat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, acolo i s-au făcut toate formalităţile legale, după care a plecat spre reşedinţă. I s-a pus în vedere faptul că în 15 zile trebuie să părăsească România, iar, conform deciziilor statului român, timp de 15 ani are interdicţie de a intra pe teritoriul României”, a răspuns Bode, întrebat de jurnalişti despre situaţia lui Munaf.

Update 7 iulie, ora 8.20. Mohammad Murad a fost urmărit de Poliție. El a fost eliberat condiționat din penitenciarul Jilava. La scurt timp, el a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor din Sectorul 1, așa că oamenii legi au început să tragă focuri de avertisment.

Mohammad Munaf a fost oprit în sectorul 6 din București și dus la secția de poliție. Se pare că irakianul se urcase băut la volan și nici nu deținea permis de conducere.

El a fost eliberat condiționat după ce a stat 7 ani în închisoare și avea la dispoziție 15 zile pentru a părăsi România, din momentul eliberării.

Update 6 iulie, ora 22.04. Mohammad Munaf a fost luat de la Penitenciarul Jilava de o mașină MAI și dus la Serviciul de Imigrări al județului Ilfov, unde a fost informat că nu mai are drept de ședere în România. Oamenii legii l-au adus la emigrări ca să îi elibereze o adeverință valabilă 15 zile. În această perioadă, irakianul trebuie să părasească teritoriul românesc.

Știrea inițială: Irakianul a fost eliberat din închisoare, după ce a făcut o cerere în acest sens. Tribunalul Ilfov i-a admis cererea, așa că Mohamad Muanf este un om liber. El va avea, totuși, câteva condiționări pe perioada cât este în libertate.

Americanul de origine irakiană Mohammad Munaf, pe care Curtea de Apel București l-a condamnat în 2008 la 10 ani de închisoare pentru terorism împotriva cetățenilor români (pentru rolul său în răpirea a trei jurnaliști români în Irak, în martie 2005), se afla în închisoare și trebuia să execute o pedeapsă de 10 ani.

În 2015, președintele României a a anunțat că Mohammad Munaf a fost prins, în urma cooperării tuturor instituțiilor statului, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Autoritățile române au finalizat joi acțiunile de aducere în țară a lui Mohammad Munaf. În prezent, Munaf se află în custodia Poliției Române”, se arăta în comunicatul președintelui Iohannis.

Fusse condamnat la moarte în Irak

Mohammad Munaf fusese condamnat la moarte de un tribunal irakian în octombrie 2006 pentru implicarea sa în cazul răpirii. Cu toate acestea, condamnarea sa fusese anulată din motive tehnice de către Curtea de Casație irakiană la 29 februarie 2008 și retrimisă instanței inferioare pentru rejudecare.

Cetățean irakian de origine, Munaf a emigrat în SUA, devenind cetățean american naturalizat în anul 2000; în anul următor, a emigrat în România împreună cu soția și cei cinci copii ai săi.

În incidentul de răpire, reporterul Prima TV Marie Jeanne Ion, cameramanul Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, jurnalist care lucra pentru ziarul România Liberă, au fost răpiți la 28 martie 2005 în Bagdad, de către Omar Hayssam, unde făceau un reportaj despre războiul din Irak. Mohammad Munaf îi însoțea, acționând ca ghid și translator.