01 iul. 2022 | 16:52

Rusia dă un ultimatum Bulgariei și amenință cu ruperea relațiilor diplomatice

ULTIMA ORĂ
Rusia dă un ultimatum Bulgariei și amenință cu ruperea relațiilor diplomatice

Rusia a dat Bulgariei termen până vineri la ora 12:00 să revină asupra deciziei de a expulza 70 de diplomați, altfel va rupe relațiile diplomatice cu această țară din UE. Decizia anunțată marți de Sofia de a da afară un număr record de 70 de diplomați ruși a creat o furtună internă și internațională.

Criză diplomatică între Moscova și Sofia

Într-un interviu pentru televiziunea națională bulgară BNT, ambasadorul rus în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a lăsat să se înțeleagă că Rusia ar putea să-și recheme toți cei 114 diplomați și să închidă cu totul ambasada și consulatele rusești.

„Rusia ia în considerare ruperea relațiilor diplomatice cu Bulgaria din cauza scandalului cu cei 70 de diplomați ruși expulzați”, a declarat ambasadorul rus, adăugând că Moscova consideră acțiunile Sofiei ca fiind „fără precedent”.

Ministerul bulgar de Externe a declarat că Rusia a trimis joi o notă diplomatică prin care a cerut Sofiei să își retragă propria notă prin care 70 de membri ai personalului ambasadei ruse au fost declarați personae non grata.

Joi, Mitrofanova a acordat, de asemenea, un interviu pentru un canal de televiziune rusesc, în care a declarat că SUA și Marea Britanie conduc în Bulgaria și că expulzarea diplomaților se află la comanda lor.

Premierul Kiril Petkov a declarat că cei 70 de diplomați ar urma să părăsească Bulgaria sâmbătă cu un zbor special.

Petkov, care a demisionat luni în urma unui vot de neîncredere, dar care își păstrează încă funcția în așteptarea unei încercări de a forma un alt cabinet, a adoptat un ton conciliant.

El a declarat că relațiile dintre Bulgaria și Rusia sunt pe termen lung, cu mai multe niveluri și au o mare importanță pentru soarta Bulgariei în istorie.

Rusia țaristă a eliberat Bulgaria în urma războiului ruso-turc din 1877-1879, după cinci secole de dominație otomană asupra poporului bulgar. Mulți bulgari îi consideră pe ruși ca fiind un popor frățesc.

„Noi respectăm poporul rus și prețuim legăturile noastre culturale, istorice, sociale și comerciale și economice.

Prin urmare, deși prezența bulgară în ambasada noastră din Rusia este de doar 12 persoane, ambasada rusă din Bulgaria va avea posibilitatea de a păstra 43 de angajați, conform deciziei luate miercuri de guvernul bulgar”, a declarat Petkov.

El a precizat că guvernul crede în dialog, pentru care canalele diplomatice sunt esențiale.

„Suntem convinși că relațiile bulgaro-ruse pot continua să se dezvolte în domenii de interes reciproc, respectând valorile importante pentru fiecare dintre țările noastre. Prin urmare, facem apel la Ambasada Federației Ruse să retragă nota prezentată astăzi”, a mai spus el.

Scandal la nivel înalt

Amenințarea lui Mitrofanova vine într-un moment în care Partidul Socialist Bulgar pro-rus, partener de coaliție în cabinetul demisionar al lui Petkov, ezită să sprijine un nou guvern cu un mandat de „Schimbare continuă”.

Acțiunile ambasadei rusești vor pune cu siguranță presiune asupra procesului politic din Bulgaria în direcția unei crize politice tot mai profunde, au declarat surse guvernamentale pentru EURACTIV.

În ciuda faptului că țara lor este membră NATO, bulgarii au ezitări geopolitice semnificative, potrivit ultimului sondaj realizat de Alpha Research.

Doar 39% dintre bulgari doresc ca țara să fie un aliat al Occidentului într-un nou Război Rece, în timp ce 23% insistă asupra unei alianțe cu Rusia și Belarus. Aproape 30% ezită în privința taberei pe care ar susține-o, chiar dacă majoritatea votează pentru partide cu o agendă euro-atlantică.