Păcală de la Păcălești – istoria celui mai glumeț român și a satului de poveste din care vine

ENTERTAINMENT
Păcală de la Păcălești - istoria celui mai glumeț român și a satului de poveste din care vine
30 iun. 2022 | 17:37

Este unul dintre cei mai cunoscuți români, Păcală. Dacă legendele sunt corecte, pe lângă faptul că este cel care ne-a amuzat în timpul copilăriei, provine din Păcălești, un sat fascinant din România.

Un sat din Bihor ar fi casa celebrului personaj Păcală. Satul Păcălești este legat de acesta, fiind locul în care ar fi trăit glumețul om de poveste. În prezent, satul numără aproximativ 250 de locuitori, fiind toți mândri că sunt urmașii unui om plin de umor al folclorului românesc.

Deși era isteț, de foarte multe ori, intră în bucluc și avea un dar aparte în minți. Personajul care ne-a fascinat în copilărie provine din Păcălești, un sat din Ardeal. Acest sat este considerat a fi locul în care a trăit celebrul personaj de poveste.

„Prima atestare documentară a satului Păcăleşti datează din anul 1851, când în fruntea satului era cneazul Lupaş Păcală, prin adăugarea sufixului «-eşti», la numele de Păcală de familie a rezultat satul Păcăleşti”, după cum a afirmat primarul comunei din Bihor, Drăgănești, de care aparține satul, Ovidiu Banda.

Locuitorii acestui cătun se mândresc că sunt urmașii personajului plin de umor. Potrivit legendelor locale, unul dintre localnicii satului se numea Păcală și tot timpul punea la cale șotii pe care să le joace celorlalți. A fost făcut chiar și un film românesc despre festele jucate de celebrul personaj .

„În urmă cu mulţi ani, oamenii locului aveau în proprietate multe oi. Într-una dintre dimineţi, lui Păcală i-a venit ideea să iasă pe uliţa satului şi să strige în gura mare că au venit lupii la oi. Alarmaţi, sătenii au sărit speriaţi înarmaţi cu tot ce au avut la îndemână să-şi salveze animalele. După puţin timp, însă, ei au aflat că au fost păcăliţi de consăteanul lor, care era fericit că i-a ieşit farsa. De fapt, Păcală a reuşit această figură de două ori“, după cum povestea Gavril Ţepuş, un localnic.

Păcală ar fi locuit în satul Păcălești

Într-una din zile însă, haita de lupi chiar și-a făcut apariția în Păcălești. Deznodământul este unul ușor de dedus, pentru că Păcală a văzut haita de lupi îndreptându-se spre turmele de oi ale sătenilor. Acesta s-a speriat și a început să alerge pe stradă și strigând că au venit lupii.

Țăranii nu i-au mai dat crezare, astfel că mai multe oi au devenit prada lupilor. Acesta a fost momentul în care, deși erau supărați pe consăteanul lor, localnicii au luat decizia ca numele satului să se transforme din Țigănești în Păcălești, după cum povestea Miron Popa, un localnic al satului.

păcală păcălești

Secventa din filmul romanesc Pacala

O altă legendă ne arată că locuitorii satului obișnuiau de cele mai multe ori să îi păcălească pe cei care doreau să cumpere animale de la târgul din Beiuș.

„Majoritatea sătenilor erau foarte mari afacerişti în domeniul animalelor, chiujeri de animale, cum se spunea pe la noi. Ei plecau prin alte părţi şi cumpărau animale, pe care le duceau în târg la Beiuş, unde le vindeau mult mai scump decât le cumpărau. Deci ei cumpărau ieftin şi vindeau mai scump, cumpărătorii ajungând abia după aceea la concluzia că au fost păcăliţi“, afirmă Teodor Haiduc.

Toate aceste legende și povești au determinat autoritățile să stabilească ziua satului Păcălești în data de 1 aprilie, fiind totodată și localitatea cu unul dintre cele mai amuzante nume din România.