29 iun. 2022 | 09:11

Vestea bună a dimineții pentru acești români: ieși mai repede la pensie, dacă stai aici

ACTUALITATE
Vestea bună a dimineții pentru acești români: ieși mai repede la pensie, dacă stai aici

Trei localități din țara noastră vor intra pe lista scurtă: românii ce locuiesc în ele vor ieși la pensie mai devreme decât ceilalți, din alte orașe.

Vorbim, în acest caz, despre un proiect de lege ce are șanse reale de a trece de toate barierele parlamentare, în curând, fiind astăzi trimis spre adoptare la Camera Deputaților.

Dacă acesta va reuși să treacă pe sub furcile caudine ale aleșilor noștri, va înseamna că locuitorii din trei orașe din România vor ieși mai devreme la pensie, decât se așteptau inițial.

Vei ieși mai repede la pensie dacă îndeplinești condițiile impuse

Mai exact, proiectul de lege se referă la trei orașe, după cum urmează: Borsec (Harghita), Tulburea (Gorj) și Grintieș (Neamț). Locuitoriii acestor trei localități vor avea șansa de a se pensiona un pic mai repede dacă dovedesc că au locuit aici timp de trei decenii consecutive.

În toate aceste trei localități, nou adăugate pe listă, se stipulează că poluarea ar fi atins cote peste medie, astfel că locuitorii au fost expuși la factori care le-ar putea afecta sănătatea.

Spre exemplu, în Grintieș există cel mai mare zăcământ de uraniu din România, iar exploatările s-au oprit abia în anul 2000. Pe de altă parte, în Borsec a funcționat ani de zile o mină, activitatea de extracție și preparare aducând grave prejudicii sănătății oamenilor ce locuiesc în imediata apropiere.

Legea pensiilor (263/2010) prevede că cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei, informează avocatnet.ro.

Așadar, dacă pensiile nu suferă o mărire semnificativă, nu în viitorul apropiat cel puțin, românii trecuți de primele două tinereți se pot bucura măcar de o pensie primită mai devreme – însă numai dacă locuiesc în localitățile vizate de poluare, din țara noastră.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele