Amendă de până la 6.000 de lei pentru un gest banal: mulți adolescenți fac asta, iar înainte era o pedeapsă modică
Amenzile în România au crescut foarte mult în ultimii ani, dar nu cred că a crescut vreuna la fel de mult precum cea pe care o voi detalia mai jos. Înainte, sancțiunile financiare pentru acest gest banal gravitau între 100 și 500 de lei. Acum, ajung la 6000 de lei, de 12 ori mai mult.
La bază, pare un gest artistic inofensiv pe care îl fac foarte mulți adolescenți din România, poate și copii cu un simț artistic mai dezvoltat. Este vorba de graffiti pe clădiri, garduri sau alte obiecte din spațiul public. Cei care nu respectă legea, conștientizând că acea practică este ilegală în țara noastră, vor ajunge să scoată din buzunar niște sume astronomice.
Amenzile pentru graffiti, de 12 ori mai mari
Între 3000 și 6000 de lei vor plăti amendă persoanele care fac însemne, înscrieri, desene sau lipesc imagini, fără drept, pe pereții clădirilor, gardurilor sau alte obiecte din locuri publice. La ora actuală, astfel de gesturi sunt sancționate între 100 și 500 de lei. Amenzile urmează să fie mărite printr-o propunere legislativă care a primit raport favorabil pentru adoptare de către deputați, în ultima săptămână.
Inițiatorii proiectului legislativ sunt de părere că această prevedere are scopul de a-i sancționa pe cei care fac graffitiuri, în contextul în care acest fenomen afectează, printre altele, clădirile de patrimoniu istoric și cultural. Ca o pedeapsă suplimentară, pe lângă sumele foarte generoase, cei care sunt prinși cu desene ilegale vor fi obligați să și le șteargă, redând starea inițială a bunului deteriorat. Termenul legal specificat pentru reparații în același document este de 15 zile calendaristice.
În situația în care persoana sancționată nu își îndeplinește obligația, autoritatea administrației publice locale va efectua lucrările necesare de reabilitare din fonduri proprii, cu mențiunea că, imediat după, va da în judecată făptașul pentru recuperarea prejudiciului financiar.
La această oră, propunerea legislativă de mai sus a fost adoptată de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților. Având în vedere raportul favorabil din această săptămână al deputaților, este improbabil să nu se bucure de adoptare și în această cameră a Parlamentului, urmând să fie promulgată de Președinte și publicată în Monitorul Oficial.