22 iun. 2022 | 15:20

Presa din Ucraina: „Sprijinul României pentru Ucraina merită o mai mare recunoaștere”

ULTIMA ORĂ
Presa din Ucraina: „Sprijinul României pentru Ucraina merită o mai mare recunoaștere”

Multe țări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara domeniului public sau se dizolvă într-o multitudine de știri. Una dintre țările al căror ajutor cu greutate merită atenția noastră este România, care îi susține și îi ajută pe ucraineni în toate felurile posibile încă din primele zile ale războiului, scriu jurnaliștii ucraineni.

România, printre țările care au ajutat cel mai mult Ucraina

„Este una dintre țările fruntașe în transportul încărcăturilor de împrumut din partea SUA către Ucraina și a treia țară de tranzit pentru livrarea de arme și echipamente.

Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În timpul recentei sale întâlniri de la Kiev cu Volodimir Zelenski, Iohannis l-a asigurat pe acesta că România dorește ca Ucraina să devină candidat la UE în cel mai scurt timp posibil.

Mai mult, pentru a asigura Ucrainei armament letal din rezervele românești, Ministerul Apărării a inițiat amendamente la hotărârea de guvern care să permită furnizarea de armament nu doar către țările NATO, ci și către aliații și partenerii Alianței”, continuă publicația Kyiv Post.

Jurnaliștii ucraineni mai spun că oficialii guvernamentali români „promovează în mod activ eforturile pentru livrarea de HIMARS М142 de fabricație americană către Ucraina. Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști de protecție, România furnizează Ucrainei combustibil, echipamente medicale și dezinfectanți. De asemenea, camioane încărcate cu ajutoare umanitare sosesc în mod regulat în Ucraina.

Încă din primele zile ale invaziei rusești, guvernul român și comunitatea românească din Bucovina, în sud-vestul Ucrainei, au trimis arme, alimente și alte produse de primă necesitate soldaților ucraineni care luptă pe front”.

Ucraina vorbește și despre punctele de ajutor înființate de români la graniță, pentru a sprijini refugiații care au venit la noi în țară.

„Prin intermediul organizației neguvernamentale „Cod pentru România”, creată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului român de Interne, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național pentru Refugiați, civilii care fug de războiul din Ucraina și caută refugiu în România pot găsi toate informațiile necesare de care au nevoie.

Ucrainenii pot obține, de asemenea, educație secundară, liceală și superioară în România, învățământul în limba ucraineană fiind disponibil în 45 de școli și cinci universități” continuă presa ucraineană.

„Merită menționat faptul că unul dintre primii oficiali UE care au vizitat Ucraina după invazia Rusiei a fost Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Anticorupție din România. Kovesi a venit la Kiev pentru a discuta despre interacțiunea dintre procurorii UE și echipa specială de lucru a Procuraturii Generale ucrainene în căutarea, arestarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război”, continuă publicația.