20 iun. 2022 | 07:30

Bula imobiliară din România se vede la creditele ipotecare: s-au dus în cap, nu le mai vrea nimeni

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România se vede la creditele ipotecare: s-au dus în cap, nu le mai vrea nimeni

După câțiva ani de explozie a prețurilor la apartamente din România, piața începe să dea semne de oboseală, iar primele semne de îngrijorare pentru investitori vin din sectorul bancar, se văd la credite.

În ultimele luni, achiziția unei locuințe în România a devenit mai dificilă sau, mai bine zis, improbabilă ca niciodată. Prețurile sunt exorbitante, dobânzile creditelor bancare au crescut într-un ritm accelerat, iar românii obișnuiți au devenit, pur și simplu, mai sceptici la astfel de investiții. În plus, cei mai mulți nici măcar nu reușesc să strângă banii de avans.

În cazul în care sperai că programele finanțate de stat, precum Noua Casă (ex – Prima Casă) mai întind o mână de ajutor tinerilor români cu vise de o locuință, te înșeli amarnic. Pur și simplu, în condițiile actuală de piață, este ficțiune totală să crezi că, folosind un avans de 5% îți poți lua un imobil de maximum 70.000 de euro.

Ca referință, acestea sunt regulile din spatele ”Noua Casă”, dar locuințele cu pricina, în surprinzător de multe orașe din România nu mai există. „Tot ce depăşeşte 70.000 de euro presupune din partea unui client să vină cu un avans de 15%, iar 15% este o sumă greu de economisit şi de oferit ca şi avans în faţa băncii sau a dezvoltatorilor”, explică Adrian Pandelescu, specialist în imobiliare.

Criza imobiliară se reflectă deja în creditele bancare

Conform datelor agregate de Observator de la băncile românești, cumpărarea unei locuințe nu se mai numără printre prioritățile românilor. Aparent, comparativ cu 2021, volumele de credite ipotecare, inclusiv cele acordate prin Noua Casă, au scăzut cu aproximativ 20%. Principalul argument ale acestei ”ruperi de ritm” ține de cheltuielile care au explodat pentru foarte mulți dintre români, de la cele cu energia, până la cele cu carburantul la mașină.

„Chiar mă gândeam că aş vrea să îmi schimb maşina, dar n-am curaj să mă bag la un credit. Tai din cheltuielile care nu mai sunt prioritare. Merg mai mult cu bicicleta şi nu mai merg cu maşina”, spune un român. „Este dificil pentru toată lumea. Mai ales că eu lucrez în învăţământ şi salariile nu sunt chiar aşa”, mărturiseşte un altul, conform publicației citate.

În contextul în care salariile nu reușesc la niciun nivel să țină pasul cu scumpirile din piață, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră inabilitatea multor români de a-și mai lua o casă. „Întrebarea de bază: dacă mai este negociabil. Şi eu le zic: Ok, e negociabil, putem negocia 1.000 – 2.000. Haideţi, dom’le: 10.000, 20.000, că atât avem bugetul”, a relatat Vlad Macarie, broker imobiliar.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele