15 iun. 2022 | 21:48

Sulina, istoria celui mai fascinant loc din Delta Dunării: Turnul Babel românesc, o oază de istorie

ENTERTAINMENT
Sulina, istoria celui mai fascinant loc din Delta Dunării: Turnul Babel românesc, o oază de istorie

Sulina este un loc cu totul aparte din Delta Dunării. Dacă în trecut era un sat terorizat de hoți, în prezent, acest loc este unul transformat și reprezintă o oază de informații ale istoriei.

Drumul pe apă către Sulina este presărat cu valuri, dar și cu numeroase povești despre trecutul acestui loc. Prima construcție care poate fi observată este palatul Fostei Comisiuni Europene a Dunării, construcție ridicată în anul 1900.

Administratia Fluviala a Dunarii de Jos

Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (Foto: Wikipedia)

În prezent, aici se află Administrația Fluvială a Dunării de Jos, iar clădirea are un farmec aparte care te trimite înapoi în timp, pe vremea când Sulina reprezenta un oraș cosmopolit. Cea mai înaltă construcție din Sulina este uzina de apă.

Potrivit legendei acestui loc, la sfârștiul anilor 1890, regina Wilhelmina a Olandei cobora de pe vapor și a cerut apă, aducându-i-se un pahar cu apă din Dunăre. Atunci, Casa Regală a Olandei a donat fonduri pentru construirea Castelului de Apă, dar și pentru rețeaua de canalizare a orașului Sulina.

Povestea nu se termină aici, pentru că în anul 1975, fiica acesteia, Juliana vizita Sulina, fiind însoțită de Nicolae Ceaușescu. Juliana a dorit să viziteze biserica ortodoxă a locului, însă construcția nu era finalizată. De teama că Juliana nu va da bani pentru Sulina, fostul dictatotr a ordonat să fie alocate fonduri pentru ridicarea lăcașului de cult.

​Catedrala ortodoxă Sf Nicolae şi Alexandru din Sulina

​Catedrala ortodoxă „Sf. Nicolae şi Alexandru” din Sulina

De asemenea, odată aflat în Sulina poți vizita fostul far al Comisiunii Europene a Dunării care a fost construit la începutul secolului al XIX-lea. La construcția acestuia a fost utilizat lemn din India, bronz din Franța, cristal din Anglia, acoperișul din Grecia și piatra din Malta.

Farul Comisiei Europene a Dunării de Jos

Farul Comisiei Europene a Dunării de Jos, simbol al orașului încă de la începutul secolului XIX, în prezent muzeu (Foto: Facebook)

Sulina: un loc plin de istorie din Delta Dunării

Potrivit unei alte legende, după ce acesta a fost renovat, în anul 1997, cineva ar fi furat lemnul adus din India și utilizat la pardoseala farului. Se spune că cei care ar fi furat pardoseala ar fi murit într-un accident atunci când un cal le-a apărut din senin în fața mașinii.

Dacă ai ajuns în Sulina poți vizita, de asemenea, bisericile din zonă. În cazul bisericii grecești poți regăsi icoana Madonei Negre, în timp ce în biserica italiană poți observa o pictură semnată de Caravaggio. Cimitirul din Sulina este plasat, la fel ca și Săpânța sau Bellu, între cimitirele-muzeu din țara noastră.

Cimitirul, la rândul său este legat de o poveste. Aceasta începe în anul 1864, atunci când inginerul-șef al Comisiunii Europene a Dunării, Charles Hartley primea sarcina de a amenaja un cimitir pentru personal dar și pentru locuitorii zonei și cei care mureau înecați în Dunăre.

Cimitirul din Sulina a devenit locul de veci al amiralului britanic Parker care a fost împușcat de către pirații de pe Dunăre. Acest lucru a determinat britanicii să bombardeze toată Sulina, rămânând în picioare doar farul și biserica.

În același cimitir își dorm somnul de veci și doi îndrăostitiți din oraș. Este vorba despre William Webster de 25 de ani și logodinica sa, Ann Margret Pringle de 23 de ani care au murit chiar cu câteva luni înainte să se căsătorească, în timp ce se plimbau prin oraș.

În data de 21 mai 1868, ea a căzut în Dunăre, iar el a încercat să o salveze. Cei doi au sfârșit înecați în Dunăre, fiind cunoscuți ca Romeo și Julieta de pe Dunăre. În același cimitir poate fi regăsit și mormântul piratului Ghiorghios Kntoguris pe a cărui piatră funerară se regăsește simbolul piraților: un craniu cu două oase încrucișate. Acest cimitir adăposește numeroase persoane care ale căror povești încă dăinuie pe buzele localnicilor.

Cimitirul din Sulina mormantul piratului grec

mormântul piratului Ghiorghios Kntoguris

Cimitirul din Sulina

Cimitirul multietnic din Sulina