15 iun. 2022 | 12:55

Regulile ANAF, modificate brusc: totul vine de la Guvern, partidele s-au înțeles

ACTUALITATE
Regulile ANAF, modificate brusc: totul vine de la Guvern, partidele s-au înțeles

Regulile fiscale din România, inclusiv cele legate de ANAF, urmează să sufere modificări importante. Anunțul vine chiar de la vârful coaliției de guvernare, prin vocea ministrului de Finanțe, Adrian Câciu.

Ministrul promite că, săptămâna aceasta, vom avea cu toții pe masă măsurile ce vor schimba sistemul fiscal din România și-l vor adapta nevoilor economice din prezent.

De reținut este faptul că, așa cum spune Câciu, oamenii cu venituri mici vor fi sprijiniți legislativ într-o manieră mai coerentă și articulată.

Cum se modifică finanțele țării

Ar fi vorba, concret, despre ajustarea unor facilități, de creșterea deducerilor pentru românii cu venituri modeste, în timp ce taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate.

„Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici (…)

Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie (…)

Alte detalii nu vă dau. Am văzut pe surse o serie de aspecte. Dacă vreţi să aveţi răbdare, speculaţiile se fac prea devreme. Deci, întâi trebuie să se ia o decizie în coaliţie, să fie comunicat ca principii, ce ajustăm la Codul fiscal, după care totul se prezintă”, a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Acestea nu sunt, însă singurele modificări fiscale pe care coaliția de guvernare le discută în acest moment. Pe masa guvernanților de la Palatul Victoria s-ar afla și o schimbare a sistemului de taxare pentru proprietăți. Susținută de PSD, măsura ar institui plata la valoarea proprietății.

„Nu e o taxare mai mare, să fie o taxare după grila notarială în funcţie de valoare. Este în discuţie. În funcţie de valoare. Nu creşte nimic, e vorba ce iei în calcul – care este baza. Aceste sume vin la autorităţile locale şi se dezvoltă autorităţile locale cu aceste sume. (…) Conform grilei notariale, se ia în acel moment un reper în ceea ce priveşte impozitarea”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Mai mult, „surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că aceasta a decis majorarea impozitelor pe proprietate în 2023, a TVA-ului plătit de domeniul HoReCa, dar și a TVA-ul pentru băuturile răcoritoare cu zahăr, gen Coca Cola, Pepsi. Se schimbă și plafonul pentru impozitarea IMM-urilor (…) Locuitorii din marile municipii vor plăti un impozit pe proprietate majorat de anul viitor”, notează sursa citată.

„Cine plătește acum un impozit de 400 de lei, va plăti 600 – 700 de lei. Impozitarea proprietăților se va face din 2023 în funcție de grila notarială până se va ajunge la digitalizarea ANAF și se poate folosi un sistem mai exact. E singurul sistem de referință pe care l-am găsit”, au dezvăluit surse din Coaliție pentru Europa Liberă.