Cum te protejează legea anti-speculă în România, de fapt: ce este un ”preț nerezonabil de mare”
Autoritățile române încearcă să întindă o mână de ajutor românilor și să sancționeze comercianții care se îmbogățesc din practici speculative, încercând să profite la maxim de cererea mai mare pe anumite categorii de produse, în anumite perioade.
Deși mai sunt câteva detalii de bătut în cuie când vine vorba de legea anti-speculă, cel mai important aspect de lămurit este referința la ”prețurile nerezonabil de mari”. Pe marginea acestui subiect, în această săptămână, a venit cu lămuriri suplimentare președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Afirmațiile au fost făcute în cadrul conferinței ”Provocări concurențiale în nou context economic”, un eveniment organizat de Consiliul Concurenței și Pria Events.
Ce se întâmplă cu legea anti-speculă, cum va funcționa
„Ea e pe circuitul de avizare (Legea anti-speculă n.r.). Au preluat recomandările ministerelor. Au fost, de asemenea, consultări cu mediul de afaceri. Chiar săptămâna trecută au fost întâlniri cu diferite grupuri din mediul de afaceri. În linii mari suntem pe textul cu care am pornit. E o mai mare claritate. Cea mai importantă modificare este că atunci când va spune Guvernul că anumite produse sunt în risc speculativ o să şi spunem ce înţelegem printr-un preţ nerezonabil de mare.
Deci o să spunem de a caz la caz. O să vedem. Dacă vorbim de un produs, vedem condiţiile din piaţă de la momentul respectiv şi o să spunem „domnule, preţul peste un anumit nivel sau adaosul peste un anumit nivel, acela reprezintă un preţ nerezonabil de mare” ca să aibă companiile certitudine că nu vor fi amendate.
Să nu îi lăsăm pe ei să ghicească ce e acela un preţ nerezonabil de mare, ci le vom spune deja în actul normativ, în Hotărârea de Guvern se va spune peste ce nivel nu poate să treacă. Asta spun eu că e diferenţa cea mai mare care dă o mai mare certitudine, care ajută mediul de afaceri să se adapteze mai uşor la această legislaţie”, a spus Bogdan Chiriţoiu.