14 iun. 2022 | 10:49

Cât câștigi dacă depui 5000 de lei în bancă, în România: dobânzile sunt fără precedent, dar nu suficiente

ACTUALITATE
Cât câștigi dacă depui 5000 de lei în bancă, în România: dobânzile sunt fără precedent, dar nu suficiente

Acum e momentul să îți depui banii în depozitele băncilor. Dobânzile sunt record la depozite. Motivul? De a face rost de bani.

Astfel, băncile se luptă pentru economiile populaţiei şi oferă cele mai mari dobânzi din ultimii zece ani. Deşi o astfel de iniţiativă era necesară, analiştii spun că inflaţia, şi ea ajunsă la un nivel record, consumă din sumele strânse în aceste depozite, astfel că majorările de dobânzi nu ţin pasul cu scumpirile.

Așadar, ca exemplu concret, pentru un depozit de un an, cea mai mare dobândă din piaţă a ajuns la 8%, iar pentru unul pe cinci ani chiar 10%, în cazul unei bănci comerciale.

Dobânzile au atins un record

„Aceste rate de dobândă continuă să fie unele real negative. Adică nu ne acoperă măcar costul cu inflaţia. Vorbim despre o inflaţie de 14,49%, cea mai recentă cifră. Şi această inflaţie, cel mai probabil, va persista cel puţin până anul viitor în aceeaşi perioadă”, spune Andreea Nica, CFA România. „Practic pierzi bani dacă îţi ţii banii la bancă în momentul de faţă”, explică Adrian Negrescu, analist economic, citat de ObservatorNews.

„Pare că, dacă am 1.000 de lei într-un cont de economii, este 1.000 de lei şi nu pierd mia de lei respectivă. Cu mia de lei respectivă nu mai cumpăr aceleaşi produse la anul. Şi trebuie să fim conştienţi de asta”, spune Andreea Nica, CFA România.

Concret, în prezent, la un depozit de 5.000 de lei pe un an o persoană poate câştiga cel mai mult 360 de lei la o dobândă de 8% fără comisioane şi cel mai puţin 30 de lei în cazul unei bănci, la o dobândă de 2% şi comisioane care mănâncă din potenţialele câştiguri.

„Trebuie să fim atenţi în primul rând la termenul la care depunem aceşti bani pentru că un depozit trebuie ţinut neaparat până la termen pentru a beneficia de dobândă. Altfel, se pierde întreaga dobândă”, declară Irina Chiţu, analist financiar, potrivit aceleiași surse.