14 iun. 2022 | 09:45

România, în pericol? Macron vine în România, „țara cea mai expusă războiului din Ucraina”

ULTIMA ORĂ
România, în pericol? Macron vine în România, „țara cea mai expusă războiului din Ucraina”

Președintele francez Emmanuel Macron se va afla într-o vizită oficială în România și Republica Moldova marțea și miercurea viitoare (14-15 iunie), iar Franța este „pregătită” să deblocheze portul ucrainean Odesa.

Emmanuel Macron vine în România

Eliseul a anunțat vineri (10 iunie) că președintele francez Emmanuel Macron va efectua marți o vizită în România „alături de trupele franceze” desfășurate în baza avansată a NATO, unde se va întâlni cu președintele român. Acolo sunt prezenți 500 de soldați francezi, cărora li s-au alăturat recent și belgieni.

Călătoria oficială a lui Emmanuel Macron va continua în Republica Moldova, pentru a arăta sprijinul Franței față de această țară care a fost deosebit de afectată de consecințele războiului din Ucraina. Președintele moldovean Maia Sandu a venit recent să se întâlnească cu Macron la Paris, la 19 mai.

„Președintele francez Emmanuel Macron va vizita săptămâna viitoare România și Republica Moldova pentru a exprima solidaritatea Franței cu aliații săi europeni care sunt cei mai expuși la războiul din Ucraina”, a anunțat vineri biroul lui Macron de la Elysee.

Întrebat despre posibilitatea unei vizite a președintelui francez în Ucraina – la Kiev sau în altă parte -, Elysée a declarat că Emmanuel Macron este „dispus” să facă acest lucru, dar numai atunci când acest lucru „va fi cel mai util” pentru Ucraina și pentru președintele său, Volodimir Zelenski.

De asemenea, Elysée a precizat că Franța este „la dispoziția părților” pentru a pune la punct „o operațiune care să permită accesul în siguranță la portul Odessa […] în pofida faptului că Marea Neagră este minată”.

Chestiunea exporturilor de cereale și cereale a fost discutată de Macron cu președintele senegalez Macky Sall în timpul vizitei acestuia la Paris în această săptămână.

Elysée a precizat că sunt luate în considerare și mijloace de „finanțare a transportului” de cereale către țările aflate într-o situație de insecuritate alimentară.