18 iun. 2022 | 08:35

Astronomii au descoperit o altă transmisie radio misterioasă din spațiu

ACTUALITATE
Astronomii au descoperit o altă transmisie radio misterioasă din spațiu

Astronomii au descoperit încă o transmisie radio misterioasă, super-puternică, care se repetă – ce i-ar putea aduce cu un pas mai aproape de dezvăluirea secretelor din spatele acestui fenomen ciudat.

O nouă lucrare a unui consorțiu internațional de astrofizicieni, care a fost publicată în revista Nature recent, detaliază noua descoperire și descrie modul în care se eliberează în mod misterios semnale mai slabe între exploziile sale mai mari repetate – ceva ce oamenii de știință au mai văzut o singură dată înainte.

Ceea ce determină exploziile radio rapide (FRB) – impulsuri neobișnuite de semnale radio care emană din spațiul adânc, ce i-au nedumerit pe astronomi de peste un deceniu – în afară de alte semnale radio, este puterea lor extremă și lungimea scurtă. De fapt, FRB eliberează la fel de multă energie în aproximativ o milisecundă cât o eliberează Soarele în trei zile, conform unei noi declarații – și încă nu avem idee ce le cauzează.

O transmisie radio misterioasă, din spațiu

Această ultimă explozie radio misterioasă numită FRB 190520B a fost detectată pentru prima dată în 2019 de o echipă de astronomi care folosea radiotelescopul sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) al Chinei. De atunci, echipa a încercat să identifice de unde a venit semnalul. După cum este detaliat în noul lor studiu, oamenii de știință au reușit să urmărească semnalul până în vecinătatea unei galaxii pitice, la aproximativ trei miliarde de ani lumină distanță.

În timp ce majoritatea FRB-urilor care au fost descoperite până în prezent par să fi fost unice, se știe că unele se repetă la intervale regulate. Totuși, ceea ce face acest ultim FRB atât de fascinant de diferit este faptul că emite și unde radio mai slabe între exploziile sale mai mari.

Până acum, doar un alt FRB identificat a făcut același lucru – FRB 121102, care a fost descoperit pentru prima dată în 2012.

După cum a declarat Casey Law, astronomul și coautorul studiului de la Caltech pentru Space.com, „marea surpriză pentru mine a fost să realizez că noul FRB pare să fie un „geamăn” perfect pentru o descoperire anterioară”.

Asemănările – și diferențele – dintre aceste două descoperiri FRB vor fi, speră oamenii de știință, esențiale în descoperirea exactă a cauzelor acestora.

„Sunt optimist”, a declarat coautorul Yu Wenfei de la Observatorul Astronomic din Shanghai pentru Space.com, „că puzzle-ul FRB va fi rezolvat prin investigarea unor astfel de FRB extreme”.