13 iun. 2022 | 15:35

Fostul premier al Rusiei, Mihail Kasianov: „Vladimir Putin, de nerecunoscut. A construit un sistem bazat pe frică”

ULTIMA ORĂ
Fostul premier al Rusiei, Mihail Kasianov: „Vladimir Putin, de nerecunoscut. A construit un sistem bazat pe frică”

Politicianul rus de opoziție Mihail Kasianov, primul prim-ministru al președintelui Vladimir Putin, a avertizat că rezultatul războiului lansat de Moscova împotriva Ucrainei va determina viitorul Rusiei, iar dacă Ucraina va cădea, „statele baltice vor fi următoarele”.

Fostul premier al Rusiei, despre Putin: „De nerecunoscut”

Kasianov, în prezent un critic deschis al președintelui, a declarat pentru agenția franceză de știri AFP într-un interviu video publicat pe 13 iunie că la început nu a crezut că Putin va declanșa de fapt un război la scară largă împotriva Ucrainei.

Dar când a văzut o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei convocată cu doar trei zile înainte de lansarea invaziei, la 24 februarie, „mi-am dat seama că da, va fi un război”.

„Pur și simplu îi cunosc pe acești oameni și, uitându-mă la el, am văzut un alt Putin. Nu în sens medical, ci în termeni politici”, a spus el.

Rusia ar putea reveni la democrație

Kasianov, în vârstă de 64 de ani, a declarat că este convins că Putin va fi în cele din urmă înlocuit de un „cvasi-succesor” controlat de puternicele servicii de securitate rusești, dar că, în cele din urmă, Rusia ar putea reveni la democrație, deși cu dificultate.

„Sunt sigur că Rusia se va întoarce pe calea construirii unui stat democratic”, a declarat pentru AFP Kasianov, care a fost prim-ministru în perioada 2000-2004.

El a estimat că va fi nevoie de aproximativ un deceniu pentru a realiza „decomunizarea” și „de-Putinizarea” țării.

„Acest lucru va fi dificil, mai ales după acest război criminal”.

Kasianov a declarat că Putin, un fost colonel KGB și fost șef al succesorului poliției politice din perioada comunistă, FSB, a stabilit în ultimele două decenii un sistem dominat de foști și actuali membri ai serviciilor de securitate rusești.

„În esență, acesta este un sistem KGB bazat pe lipsa totală de legalitate. Este clar că ei nu se așteaptă la nicio pedeapsă”, a spus el.

„Acestea sunt realizările unui sistem care, cu încurajarea lui Putin în calitate de șef de stat, a început să funcționeze chiar într-o manieră mai cinică și mai crudă decât în ultimele etape ale Uniunii Sovietice”, a adăugat el.

Kasianov, care a pledat pentru legături strânse cu Occidentul în calitate de prim-ministru, s-a alăturat opoziției din Rusia și a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului după ce a fost demis de Putin.

El este acum liderul partidului de opoziție Partidul Libertății Poporului, sau PARNAS, dar a părăsit Rusia pentru o locație nedeclarată din cauza îngrijorării pentru siguranța sa.

„Nu am nicio îndoială că acum, după tragedia la care suntem cu toții martori, opoziția se va uni”, a declarat el.

„Totul va trebui să fie reconstruit din nou. În esență, un întreg set de reforme economice și sociale ar trebui să fie luat de la capăt… Acestea sunt sarcini enorme și dificile și vor trebui să fie făcute.”