Visul patronului bogat, desființat în România: de ce vor românii să fie angajați
Dacă imediat după Revoluție, în România s-a înregistrat un număr impresionant de noi afaceri, din dorința oamenilor de a face bani mulți și rapid, iată că datele par să se fi schimbat în prezent.
Situația s-a schimbat destul de mult de la un an la altul, astfel încât oamenii preferă, mai nou, să lucreze pentru cineva, în detrimentul deschiderii de noi afaceri, în România, în 2022.
Mai exact, în primele patru luni ale anului în curs, în țara noastră, au fost înregistrate peste 47.500 de persoane fizice și juridice la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Această cifră ar putea părea impresionantă, doar că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de înmatriculări a scăzut cu 14,37%.
Dintre înmatriculările din 2022, 35.067 sunt societăți cu răspundere limitată, informează Agerpres, iar topul este deținut de Capitală, cu 9.023, în creștere față de anul trecut, urmat de Cluj cu 2.875, în scădere cu 7,14 procente. Pe locurile trei și patru se află Ilfov și Timiș.
În paralel, cele mai puține cereri au fost înregistrate în județele Covasna (276), Tulcea (343) și Ialomița (358).
La ce se pricep românii, care sunt domeniile din care vor să facă bani
În cazul în care te întrebi care sunt domeniile cel mai des vizate de români, atunci când se gândesc să pornească de la zero o nouă afacere, iată și răspunsul: se pare că cetățenii țării noastre se pricep, în marea lor majoritate, la comerțul cu amănuntul, dar și la repararea automobilelor și motocicletelor sau construcții.
Ceea ce observăm din aceste informații furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului este că din ce în ce mai puțini oameni își doresc să fie șefii altora. Firește, pandemia ne-a reorganizat inclusiv modul de gândire, în ceea ce privește sursa lunară de bani, obligându-ne să gândim pe termen lung și impulsionând oamenii să refuze să-și mai asume riscuri financiare, spre exemplu pe cel de a-ți deschide propria afacere, ca mai apoi să ai grijă de ea și să n-o falimentezi.
În plus, munca remote a scos la iveală noi și noi oportunități pentru români: lucrul la companii internaționale, totul pe salarii cu mult peste media din țara noastră.