Cresc iar lefurile. Salariul minim, calculat pe oră, devine mai generos. Cine sunt românii norocoși

Cresc iar lefurile. Salariul minim, calculat pe oră, devine mai generos. Cine sunt românii norocoși

Românii care muncesc cu forme legale în Germania primesc o veste neașteptat de bună, în plin val inflaționist. Crește nivelul salariului minim, calculat pe oră.

În acest moment, angajații din Germania remunerați cu venitul minim pe economie primesc, pe oră 9,82 euro.

Prima majorare va fi aplicată în iulie, dar creșterile vor continua și-n toamnă

În iulie, cuantumul minim pentru ora de muncă în Germania va ajunge la 10,45 euro, urmând să urce la 12 euro pe oră în octombrie.

Se pare că noul cancelar al Germaniei se ține de cuvânt, dacă luăm în calcul faptul că majorarea salariului minim a fost una dintre temele principale de campanie ale acestuia.

Cea mai puternică economie europeană se confruntă cu scumpiri masive. Prețurile au un avans record pentru ultimele decenii, iar nemții resimt din plin cum le scade puterea de cumpărare, de la o lună la alta. Acesta este motivul pentru care autoritățile au decis să ajute oamenii în valul inflaționist și să le crească veniturile de bază.

În ultima lună, prețurile de consum armonizate au crescut anual cu 8,7%, a anunțat luni Biroul Federal de Statistică. Analiștii se așteptau la o inflație mai mică, evaluată inițial la 8,0%, însă realitățile economice se dovedesc a fi mult mai agresive.

De asemenea, prețurile la energie au crescut cu 38,3% în mai față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce prețurile la alimente au crescut și ele cu o rată peste medie de 11,1%.

Ultima dată când inflația a fost la fel de mare în Germania a fost în iarna anului 1973/1974, când prețurile petrolului mineral au crescut ca urmare a primei crize ale petrolului.

Economistul-șef al Berenberg Bank, Holger Schmieding, consideră că presiunea inflaționistă n-a trecut și speră la remedierea situației în toamnă. Mai mult, e de părere că măsurile de sprijin adoptate de autorități nu vor ajuta la temperarea inflației, ci o va încuraja.

Citește și: