Guvernul a dat lege: ce se întâmplă cu centralele electrice pe cărbune din România
Toate termocentralele pe cărbune – și lignit și huilă – dar și minele și carierele aferente se vor închide până la 31 decembrie 2030. Guvernul a elaborat Ordonanța de Urgență referitoare la închiderea acestora. Iată ce se întâmplă, concret, cu centralele electrice.
“Prin proiectul de act normativ se stabilește ca încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, să se realizeze până la data de 31 decembrie 2030, prin retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă a capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă, de 4.920 MW”, indică proiectul de OUG supus dezbaterii publice.
Ca referință, capacitățile energetice de aproape 1.700 MW s-au închis deja: “Până la data de 31 decembrie 2021 au fost scoși din funcțiune, definitiv și ireversibil, 1.695 MW, respectiv grupul energetic Turceni 3 cu o putere instalată de 330 MW, grupul energetic Ișalnița 8 cu o putere instalată de 315 MW, ambele aparținând Complexului Energetic Oltenia, precum și cele 5 grupuri energetice de 210 MW ale CTE Mintia – Deva, urmare aprobării date de Adunarea Creditorilor debitorului Societății Complexul Energetic Hunedoara”.
Centralele electrice se închid astfel:
Prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) indică diminuarea puterii electrice nominale a capacităților producătoare de energie electrică pe bază de lignit și huilă. Acest lucru se face prin retragerea definitivă și ireversibilă din exploatare a 660 MW, pe bază de lignit și anume: Grupul energetic Rovinari 3 – 330 MW, Grupul energetic Turceni 7 – 330 MW.
De asemenea, 2025 reprezintă o nouă etapă, prevăzută în PNRR, în ceea ce privește închiderea definitivă și ireversibilă a capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă, prin oprirea definitivă și ireversibilă a următoarelor grupuri ce însumează 1.425 MW. Este vorba despre Grupul energetic, pe bază de lignit, Rovinari 6 – 330 MW, Grupul energetic, pe bază de lignit, Turceni 4 – 330 MW, Grupul energetic, pe bază de lignit, Ișalnița 7 – 315 MW, Grupul energetic, pe bază de lignit, Govora 3 – 50 MW, Grupul energetic, pe bază de lignit, Govora 4 – 50 MW, Grupul energetic, pe bază de lignit, Craiova II 1 – 150 MW, Grupul energetic, pe bază de lignit, Craiova II 2 – 150 MW, Termo-Service Iași II, pe bază de huilă – 50 MW.