03 iun. 2022 | 09:25

Top 5 sfaturi utile privind acvaplanarea: cum previi un dezastru în trafic, pe ploaie

ACTUALITATE
Top 5 sfaturi utile privind acvaplanarea: cum previi un dezastru în trafic, pe ploaie

Acvaplanarea este o problemă cauzată atunci când un strat de apă este lăsat să se acumuleze între anvelopele unui vehicul și suprafața drumului de dedesubt.

În acest moment, anvelopele nu se pot prinde de drum și acest lucru provoacă o lipsă de tracțiune, ceea ce înseamnă că șoferul pierde controlul și nu poate vira, frâna sau accelera.

De altfel, am explicat într-un alt articol mai multe despre ce înseamnă acest fenomen periculos.

Mai jos, o să îți prezint 5 sfaturi utile privind acvaplanarea.

1. Înțelege condițiile

Verifică întotdeauna condițiile meteorologice înainte de a conduce, acordând o atenție deosebită condițiilor pe care le poți întâlni mai departe pe parcurs atunci când efectuezi o călătorie pe distanțe mai lungi.

Vei putea, de asemenea, să vezi și să simți când se schimbă condițiile de conducere – iar lucruri precum uleiul sau noroiul vărsat pe drumuri pot fi toate exacerbate de precipitații. Asigurați-vă că reacționezi la semnele de avertizare din fața ta și modifici tehnica de conducere în funcție de vreme și de condițiile drumului.

2. Ai grijă la viteză

Anvelopele tale vor avea mai puține șanse să se prindă de drum dacă mergi cu o viteză mai mare.

Nu există o „limită de viteză de acvaplanare” specifică sub care să rămâi pentru a evita acest lucru, dar se crede că un vehicul care se deplasează cu aproximativ 50km/oră va fi capabil să păstreze suficientă tracțiune pentru a evita acvaplanarea, în timp ce unul care se deplasează la o viteză egală sau mai mare de 80 de km/oră în aceleași condiții sunt mult mai puțin probabil să rămână sub control.

Nu uita, de asemenea, că distanțele de oprire se pot dubla în condiții umede, așa că este important să nu conduci prea repede și să te apropii prea mult de vehiculul din față.

3. Ai grijă ca anvelopele să fie în stare bună

După cum am discutat în celălalt articol, anvelopele aflate într-o stare proastă pot contribui la acvaplanare, deoarece ar putea avea dificultăți pentru a curăța suficientă apă de pe șosea.

Prin urmare, este important să îți verifici în mod regulat anvelopele pentru a te asigura că sunt în stare bună și sunt umflate corespunzător. Manualul mașinii îți va spune care ar trebui să fie presiunea în anvelope a vehiculului tău și poți verifica ușor acest lucru la majoritatea benzinăriilor.

Adâncimea legală a anvelopelor este de 1,6 mm, dar nu este ideal să le lași până când ajung la acest nivel, mai ales pentru condiții umede.

O mașină cu o bandă de rulare de 1,6 mm care se deplasează la 80 de km/oră pe vreme umedă s-ar opri la opt metri mai departe de-a lungul drumului decât o mașină cu o banda de rulare de 3 mm.

4. Urmărește traseul

Dacă ai o mașină în față, atunci cauciucurile acestora vor face probabil „urme” în apă.

Aici vor fi deplasat deja o parte din precipitații, astfel încât, urmărind urmele – la o distanță sigură – poți reduce șansele de acvaplanare.

5. Condu ușor

Conducerea cu o viteză mai mică va ajuta, dar la fel va fi și conducerea lin. Schimbările bruște și drastice de direcție nu sunt o idee bună niciodată, dar mai ales pe drumurile ude.

Trebuie să acorzi o atenție deosebită curbelor drumurilor și să fiți conștienți de tehnicile menționate mai sus, astfel încât să știi cum să reacționezi în cazul în care vehiculul tău începe să acvaplaneze. De asemenea, este o idee bună să eviți utilizarea controlului vitezei de croazieră atunci când conduci pe condiții umede.

Înțelegând ce este acvaplanarea, cum să o eviți și cum să recâștigi controlul în cazul în care ar avea loc, vei fi într-o poziție mai bună de a conduce în siguranță în condițiile umede.