Ce se întâmplă cu Bitcoin, după ce a căzut în cap: ce legătură are China
Ieri, Bitcoin a înregistrat cea mai mare creștere din ultimele două săptămâni. Mai exact, până la 31.000 de dolari.
Bitcoin a ajuns la această valoare în contextul în care relaxarea restricțiilor impuse de China pentru limitarea răspândirii Covid-19 a stârnit apetitul investitorilor pentru activele mai riscante. Criptomoneda a crescut cu până la 5,8%, la 30.858,53 dolari.
De asemenea, Ether și criptomonedele mai mici precum Avalanche, care au fost în declin săptămâna trecută, au urcat și ele luni. Astfel, Ether a urcat până la 6,6% luni, în timp ce Avalanche și Solana au crescut cu 9% și, respectiv, 6%.
Cum și-a revenit Bitcoin
Mai mult, criptomonedele și-au restabilit și tendința de a se tranzacționa în tandem cu acțiunile, după ce au scăzut vineri, chiar dacă S&P 500 a atins un avans săptămânal de 6,6%. Acest lucru a stârnit temeri că investitorii vor continua să se debaraseze de monedele digitale chiar și pe fondul unei reveniri a cererii pentru alte active de risc.
Ca referință, Bitcoin a căzut în cap săptămâna trecută și a avut efecte asupra rezervelor El Salvadorului. Pierderile sunt echivalente cu următoarea plată preconizată a națiunii către deținătorii de obligațiuni. Guvernul din El Salvador a fost primul guvern din lume care a făcut din Bitcoin mijloc legal de plată, în septembrie anul trecut. În acest sens, președintele Nayib Bukele a investit aproximativ 105 milioane de dolari în cumpărarea de BTC. Prețul monedei digitale a scăzut cu 45% de la prima achiziție, iar acest lucru a redus valoarea deținerii cu 66 de milioane de dolari, scrie LeMonde.
Astfel, s-au înregistrat pierderi de aproximativ 40 de milioane de dolari. Această sumă reprezintă puțin mai mult decât următoarea plată a țării pentru datoria externă, de 38,25 milioane de dolari, care va trebui plătită în iunie.
În ciuda acestui fapt, volatilitatea prețului nu pare să descurajeze prea mult guvernele. Spre exemplu, trezoreria britanică a anunțat luna trecută planuri pentru ca stablecoins să fie recunoscute ca o formă de plată valabilă. Deci, deși ar putea fi multe de învățat din experimentul din El Salvador, nu înseamnă că acesta reprezintă sfârșitul interesului statelor pentru criptoactive și pentru utilizarea lor tot mai mult în efectuarea plăților obișnuite.