31 mai 2022 | 15:15

Cum îți poate lua cineva banii din cont, o parte din salariu și care este alternativa, cum scapi

ACTUALITATE
Cum îți poate lua cineva banii din cont, o parte din salariu și care este alternativa, cum scapi

Poprirea reprezintă o modalitate prin care o entitate îți poate lua din venituri. Cu toate acestea, poprirea nu poate fi instituită fără a avea cunoștință de acest lucru. Află care sunt cazurile concrete și ce poți face în această situație.

Procedura civilă arată că în cazul unei popriri, somația nu are loc, însă există o încheiere de încuviințare a executării silite care trebuie să ajungă la persoana care se află în litigiu. În cazul popririi care a fost efectuată înainte de momentul prevăzut în încheiere sau printr-un executor judecătoresc necompetent, aceasta este ilegală.

De asemenea, există anumite categorii de venituri care nu pot fi executate prin această măsură, iar ANAF trebuie să respecte legislația prevăzută de procedura civilă în limitele popririi pe salarii și pensii. Poprirea reprezintă o modalitate prin care putem fi executați silit.

„Sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporaleurmăribile datorate debitorului ori deținute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente.

De asemenea (…) pot fi poprite și bunurile mobile corporale ale debitorului deținute de un terț în numele său. În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmăririi silite prin poprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât și încasările viitoare”, scrie în Codul de procedură civilă.

Cum ți se poate lua din venituri pe cale legală

În cazul popririi, nu este necesară somația, astfel că debitorul nu va primi un document prin care i se comunică faptul că are de achitat o datorie și că mai are la dispoziție o anumită perioadă de timp pentru a face acest lucru.

Celui care trebuie să achite datoria va trebui să fie anunțat de faptul că veniturile sale i-au fost poprite, în acest caz banca fiind cea care îl anunță despre acest lucru. Din încheierea respectivă reiese data la care debitorul poate fi executat silit.

„Poprirea se înființează la cererea creditorului de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripția curții de apel unde își are domiciliul sau sediul debitorul”, potrivit procedurii civile.

În cazul în care regula competenței teritoriale nu este respectată, atunci intervine nulitatea actelor de procedură efectuată. Cu alte cuvinte, în cazul în care creditorul se adresează unui executor care nu este competent, atunci poprirea nu va fi valabilă și poate fi contestată. Cu privire la veniturile care nu pot fi poprite, Codul de procedură prevede:

  • sumele de bani de care dispune debitorul însă față de care nu are drepturi;
  • sumele care reprezintă credite nerambursabile sau finanțări din partea instituțiilor ori organizațiilor naționale și internaționale oentru derularea unor programe sau proiecte;
  • sumele care reprezintă drepturi salariale viitoare pe o perioadă de trei luni de la data popririi.

Din categoria veniturilor și bunurilor care nu pot fi poprite sau executate silit intră alocațiile copiilor, potrivit avocatnet.ro.