30 mai 2022 | 18:46

Al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia. Liderii UE s-au pus de acord. Ce se întâmplă cu embargoul pe petrol

ULTIMA ORĂ
Al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia. Liderii UE s-au pus de acord. Ce se întâmplă cu embargoul pe petrol

Liderii Uniunii Europene decid, luni, 30 mai, în cadrul unui summit extraordinar, dacă noul pachet de sancțiuni pentru Rusiei va include și un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte. Oficialii europeni vor avea mai întâi o discuție despre Ucraina, apoi președintele Volodimir Zelenski li se va adresa prin legătură video.

UE pregătește al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Emoții mari vin din partea Ungariei, deoarece premierul Viktor Orban încă nu este convins dacă să accepte sancțiunile blocului comunitar. Șeful Executivului de la Budapesta refuză în continuare să susțină propunerea de interzicere a achizițiilor de petrol rusesc, în ciuda clauzei speciale pentru Budapesta.

Ungaria creează tensiuni la Bruxelles

Deși prim-ministrul ungar susține că propunerea este „o soluție bună” pentru țara sa, acesta insistă că Budapesta are în continuare nevoie de „garanții” că va putea să se aprovizioneze cu petrol din alte surse, în cazul în care Ucraina ar întrerupe fluxul prin conducte.

Pe de altă parte, Orban este deranjat că Bruxelles a propus interzicerea petrolului rusesc înainte de a avea sprijinul deplin al tuturor țărilor membre ale UE.

„Ne aflăm într-o situație foarte dificilă, practic din cauza comportamentului iresponsabil al Comisiei. Propunerea nu a fost negociată în mod corespunzător cu statele membre”, acuză Viktor Orban.

Nu se știe ce anume trebuie să includă „embargoul petrolier”

Cert este că liderii UE nu au reușit încă să ajungă la o decizie unanimă în privința detaliilor legate de ce anume trebuie să includă „embargoul petrolier” în cazul Rusiei.

„Consiliul European este de acord ca al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să acopere petrolul nerafinat (țiței) și produsele petroliere pe care Rusia le livrează Statelor Membre, cu o excepție temporară în cazul livrărilor de țiței prin conducte”, spun oficialii europeni, potrivit Reuters.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene urmează să „discute subiectul exceptării temporare în cazul livrărilor de petrol nerafinat prin conducte cât mai repede posibil”.

Care era planul Ursulei von der Leyen

A trecut aproape o lună de când șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propunea interzicerea totală a petrolului rusesc din Europa: „Va fi o interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, pe calea apei și prin conducte, brut și rafinat”, a declarat aceasta în Parlamentul European.

Se dorea ca Europa să treacă printr-o tranziție „organizată” prin care să renunțe la țițeiul rusesc în termen de șase luni și la produsele rafinate până la finalul anului 2022. Cu toate acestea, opoziția (Ungaria, în special) a ținut pe loc cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE.