Cum fac giganți din tech bani de pe urma copiilor tăi: ar fi trebuit sa fie imposibil
Când pandemia de Covid-19 a început copiii care mergeau la școală au fost forțați să treacă la învățământul online.
Milioane de copii din întreaga lume învățau pe platforme digitale, multe dintre acestea fiind organizate pentru elevi.
O nouă investigație globală întreprinsă de Human Rights Watch susține că aplicațiile și site-urile educaționale au urmărit datele personale și comportamentele online ale copiilor fără consimțământul acestora.
Organizația internațională de advocacy, în concluziile sale, a adăugat că aplicațiile și site-urile de e-learning au împărtășit și date despre copii cu companii de tehnologie de publicitate terțe precum Meta și Google.
Ancheta a fost efectuată în perioada martie 2021 – august 2021. Ea a analizat serviciile educaționale utilizate de studenții din întreaga lume, după ce majoritatea țărilor au impus blocaje pentru a limita răspândirea Covid-19.
Descoperire halucinantă
În 49 de țări, Human Rights Watch a evaluat 164 de produse. A constatat că 89%, adică 146 de produse, s-au dedat la practici de date care „au riscat sau au încălcat drepturile copiilor”.
Multe aplicații și servicii monitorizau copiii fără acordul părinților lor. În plus, au fost depuse date personale precum identitatea lor, locația, comportamentul lor digital și informații despre contactele lor apropiate.
Potrivit HRW, cea mai mare parte a acestor informații despre copii au fost trimise unor mari companii de tech, cum ar fi Google și Meta.
Google a spus că nicio campanie care vizează copiii nu este permisă în grupul său de servicii.
În era prudenței digitale, oamenii se feresc să nu lase în urmă o amprentă digitală semnificativă. În timp ce adulții pot fi mai atenți la conținutul lor, este posibil ca cei mici să nu vrea ca amprenta digitală din anii adolescenței să le dicteze viitorul.
Acest lucru, la rândul său, ar putea avea un impact pe termen lung asupra copiilor.