Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, anul acesta: anunțul oficial
Ultimele zile au fost „de foc” pentru coaliția de guvernare, care a adoptat numeroase masuri de sprijin social, dar și de reducere a cheltuielilor în Ministere. Deși este evidentă nevoia de bani mai mulți la bugetul de stat, pensionarii pot sta liniștiți, cel puțin anul acesta.
Pensiile românilor nu vor fi înghețate în 2022, după cum anunță însuși ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. De asemenea, el exclude și varianta înghețării salariilor pentru bugetari.
„Exclus. Şi am spus acest lucru de când a început o emoţie referitoare la depăşirea ponderii datoriei publice la 50%, pentru că, odată cu această depăşire, pe site-ul ministerului aveţi şi o informare, o notă care spune cum va scădea datoria publică sub 50%.
Or, nu este cazul în acest an de o astfel de măsură. De altfel, datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de statul român pentru a face investiţii. Or, pentru investiţii, acea prevedere din cadrul fiscal, din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, trebuie citită în spiritul ei, unu la mână, şi, doi, trebuie văzut că evaluarea nu se face lunar”, a transmis oficialul guvernamental.
Totuși, România se îngroapă în datorii
Țara noastră a ajuns să trăiască pe datorie. Datoria publică a sărit de pragul psihologic de 50% din PIB, iar dobânzile la care ne împrumutăm, ca țară, sunt printre cele mai piperate din Uniunea Europeană. Din păcate, cei mai mulți bani contractați nu ajung în investiții, așa cum ar fi normal, ci în cheltuielile bugetare, inclusiv în pensii, salarii, ajutoare sociale, etc. Tocmai de aceea, zilele acestea, premierul Nicolae Ciucă a solicitat miniștrilor o reducere a cheltuielilor.
„Eficientizarea activităţii administraţiei nu trebuie să plece de la calculul cinic al sumelor de bani folosite, ci trebuie să plece de la obiective, atribuţii, necesar, operaţionalizarea sistemelor şi a proceselor şi apoi, pe cale de consecinţă, ai avea un efect asupra diminuării unor cheltuieli sau, de ce nu, în anumite cazuri a suplimentării, pentru că depinde de fiecare instituţie.
Deci, chestiunea aceasta face parte într-adevăr din ceea ce unora le place – contabilitate, numai că administraţia, dar şi o corporaţie nu se conduc pe elemente strict contabile, ci pe elemente de eficienţă”, a ținut să precizeze ministrul Finanţelor.