Telefoanele și datele personale ale românilor, ținta hackerilor: atacurile cibernetice, confirmate de experți
În 2022, tinde să fie din ce în ce mai important să fii atent la ce accesezi de pe mobil, ce mesaje primești, ce linkuri deschizi. Hackerii au pus ținta pe români, iar majoritatea atacurilor se desfășoară prin smartphone-ul din buzunar.
Virusul Flubot pentru telefoanele cu Android tinde să fie din ce în ce mai popular la nivel internațional. Din păcate, după numărul de infectări, România este a doua cea mai țintită țară de hackeri, iar totul pleacă de la un link primit prin SMS. Pe marginea acestui subiect, cei de la BitDefender au emis un avertisment important.
Care sunt șansele să te infectezi cu Flubot
Conform datelor obținute de experții în securitate cibernetică de la BitDefender, hackerii din spatele Flubot vizează cu precădere utilizatorii de smartphone din Germania, România și Marea Britanie. Miza este furtul datelor bancare de pe telefoane, pe Android și direcționarea victimelor către o serie de escrocherii online, pe iPhone.
„Detectată şi în luna aprilie în România, cea mai recentă campanie Flubot foloseşte aceleaşi tehnici de smishing de până acum: un SMS care anunţă un conţinut fals, de obicei, un mesaj vocal. De această dată, mesajele infectate ţintesc mai uniform utilizatorii de Android şi iPhone, însă cei care folosesc Android sunt în continuare ţinta principală pentru că pot aduce câştiguri mai mari atacatorilor”, atrag atenția oficialii companiei.
Cel mai important este să fii foarte atent la linkurile pe care le primești și le deschizi de pe mobil. ”Totul începe cu un SMS care distribuie un conţinut fals şi include un link infectat. Dacă utilizatorii accesează linkul, acestora li se cere permisiunea de a instala o aplicaţie necunoscută – în acest caz, o aplicaţie falsă de mesagerie vocală care se presupune că este necesară pentru a asculta mesajul vocal”, se mai menționează în comunicat.
Dacă nu ești atent, în doar câteva momente, ți-ai instalat din greșeală pe telefon troianul bancar Flubot și, ”cu acordul tău”, acesta dobândește acces complet la toate datele din telefon. ”Când i se acordă acces, Flubot colectează contactele din agenda telefonică a victimei şi utilizează aplicaţia SMS pentru a continua să trimită linkuri infectate către alte numere, furând în acelaşi timp date şi trimiţându-le serverului de comandă şi control operat de atacatori”, se arată în avertismentul experților.