26 mai 2022 | 07:35

Primul stat care a făcut din Bitcoin mijloc legal de plată are probleme: cum e afectat El Salvador

ACTUALITATE
Primul stat care a făcut din Bitcoin mijloc legal de plată are probleme: cum e afectat El Salvador

Bitcoin a căzut în cap și are efecte asupra rezervelor El Salvadorului. Pierderile sunt echivalente cu următoarea plată preconizată a națiunii către deținătorii de obligațiuni.

Guvernul din El Salvador a fost primul guvern din lume care a făcut din Bitcoin mijloc legal de plată, în septembrie anul trecut. În acest sens, președintele Nayib Bukele a investit aproximativ 105 milioane de dolari în cumpărarea de BTC. Prețul monedei digitale a scăzut cu 45% de la prima achiziție, iar acest lucru a redus valoarea deținerii cu 66 de milioane de dolari, scrie LeMonde.

Astfel, s-au înregistrat pierderi de aproximativ 40 de milioane de dolari. Această sumă reprezintă puțin mai mult decât următoarea plată a țării pentru datoria externă, de 38,25 milioane de dolari, care va trebui plătită în iunie.

În ciuda acestui fapt, volatilitatea prețului nu pare să descurajeze prea mult guvernele. Spre exemplu, trezoreria britanică a anunțat luna trecută planuri pentru ca stablecoins să fie recunoscute ca o formă de plată valabilă. Deci, deși ar putea fi multe de învățat din experimentul din El Salvador, nu înseamnă că acesta reprezintă sfârșitul interesului statelor pentru criptoactive și pentru utilizarea lor tot mai mult în efectuarea plăților obișnuite.

Bitcoin deja primește șocuri, dar încă n-am văzut ce e mai rău

La cel mai înalt nivel, analiștii economici pun pariu că soarta Bitcoin e pecetluită. Mai mult, spun ei, criptomonedele în general se vor prăbuși în perioada următoare. Piața criptoactivelor demonstrează încă o dată cât de volatilă poate fi și mai presus de toate cât de interconectată este la piețele financiare tradiționale sau la evenimentele geopolitice.

Ceea ce se întâmplă acum cu marile criptomonede este o reacție firească în lumea investițiilor. Mai precis, investitorii se tem de activele nesigure și le vând masiv. Îngrijorările legate de inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor îi determină pe investitori să fie deosebit de prudenți și să-și calculeze la rece, atent, absolut orice mișcare. Piețele financiare abundă acum de reținere și așteptare. În acest context, toleranța la risc e aproape nulă. Nimeni nu-și asumă riscuri, motiv pentru care, dacă se investesc bani, oamenii preferă s-o facă într-un activ cât mai stabil, cum ar fi, ca idee, aurul.