24 mai 2022 | 20:25

Cea mai adâncă gaură de pe Pământ, în Rusia: de ce au săpat sovieticii și unde au vrut să ajungă

ȘTIINȚĂ
Cea mai adâncă gaură de pe Pământ, în Rusia: de ce au săpat sovieticii și unde au vrut să ajungă

Undeva în Rusia există cea mai adâncă gaură de pe Pământ. Află care este motivul pentru care sovieticii au săpat-o și unde voiau să ajungă.

Adânc în vestul Rusiei, dacă știi unde să cauți, vei găsi o mică colecție de fier vechi și beton sfărâmat. Ceea ce nu este chiar atât de interesant. Totuși, dacă vei căuta printre dărâmături, vei găsi un disc mare metalic care este prins cu șuruburi în pământ.

Acesta nu este un disc vechi peste care a trecut timpul, ci este capacul sudat al unui foraj care ajunge până la 12 kilometri în Pămțnt. Acest punct se află la o adâncime mai mare decât cel mai adânc punct al ocanului, fiind vorba despre Groapa Marianelor.

De fapt, aceasta reprezintă cea mai adâncă gaură săpată vreodată care se regăsește pe planeta noastră. Se numește Kola Superdeep Borehole și, nu are absolut nimic de-a face cu extragerea combustibililor fosili. Forajul există acolo doar pentru știință.

adâncă gaură pământ

Gaura este acoperita cu un capac din otel, prins in suruburi

Când oamenii de știință sovietici au început să foreze suprafața Pământului în anii 1970, au făcut-o pentru a afla mai multe despre conținutul scoarței planetei.

„Adevărul este că știm mai puțin despre ceea ce se află sub picioarele noastre decât despre ceea ce se află de cealaltă parte a Sistemului Solar”, explica Hank Green într-un episod al SciShow din anul 2014.

Ce au găsit oamenii de știință în cea mai adâncă gaură de pe Pământ

În următorii 24 de ani, oamenii de știință au continuat să lucreze la foraj și apoi să se oprească. Cu toate acestea, nu au coborât niciodată atât de departe precum sperau, până în anul 1994 săpând puțin peste 12 kilometri.

Această săpătură continuă să existe și în prezent. Tehnologia de foraj utilizată și dezvoltată pentru a ajunge la acea adâncime este destul de remarcabilă. Green explică faptul că am putut învăța destul de multe despre toată această muncă grea din spate.

În primul rând, faptul că există apă la 12 kilometri în scoarța Pământului, ceea ce oamenii de știință nici nu l-ar fi crezut probabil dacă nu l-ar fi văzut cu proprii ochi. La aproximativ 7 kilometri mai jos, au fost găsite fosilele microscopice a 24 de specii de organisme unicelulare moarte de foarte mult timp.

De asemenea, au găsit roci vechi de 2,7 miliarde de anii, un lucru uimitor în domeniul științei, dar aceste roci au devenit provocarea pe care oamenii de știință nu au putut-o depăși. Motivul din spate constă în faptul că temperatura la acea adâncime ajunge la 180 de grade Celsius, cu aproximativ 80 de grade mai mult decât ceea ce preziceau oamenii de știință de la acea vreme.