23 mai 2022 | 21:57

Coaliția de guvernare lansează un nou pachet de măsuri sociale. Amânarea ratelor la bănci și bonus de 700 de lei, pentru mai mulți pensionari, principalele decizii

ULTIMA ORĂ
Coaliția de guvernare lansează un nou pachet de măsuri sociale. Amânarea ratelor la bănci și bonus de 700 de lei, pentru mai mulți pensionari, principalele decizii

Liderii coaliţiei de guvernare au avut o ședință, luni, la ora 18.00, la Palatul Victoria. Partidele aflate la putere au lansat un nou pachet de măsuri sociale şi economice de ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Clasa politică a discutat şi despre stadiul implementării PNRR.

Ședintă la Guvern despre Codul Fiscal și stadiul PNRR

Update: Printre măsuri se află și amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni.

Astfel, noul pachet legislativ conține următoarele măsuri:

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferenţa de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaţilor din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie 2022.

În ceea ce privește consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, guvernanții au venit cu următoarele schimbări:

-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;

-suspendarea angajărilor la stat;

-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;

-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Știre inițială: Liderii coaliţiei vor de la Ministerul Finanţelor, în maximum o săptămână, analiza privind modificările la Codul Fiscal care ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor, precum şi alte măsuri care vor fi luate de Executiv în partea a doua a anului, pentru a combate efectele creşterii inflaţiei. Un alt subiect de discuție va fi stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ce vor liderii coaliției

Social-democrații doresc introducerea unui impozit progresiv în țara noastră, arătând că, în fapt, cota unică nu mai există în România, în urma deciziilor privind exceptarea mai multor categorii, precum angajaţii din agricultură, alimentaţie, IT etc. În schimb, liberalii susţin păstrarea cotei unice în România.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, vineri, la Galaţi, la evenimentul „Ziua Întreprinzătorilor”, că nu poate să vină în faţa românilor cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică – fără să explice de ce trebuie asta.

„Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste. Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a spus Ciolacu.

Pachet de măsuri anti-inflație

În acest sens, liderul PSD le-a transmis antreprenorilor şi fermierilor din Galaţi şi Brăila că se lucrează deja la un nou pachet de măsuri care să intre în vigoare în a doua parte a anului, pentru a opri inflaţia, susţine investiţiile şi pentru a sprijini firmele româneşti.

Partea adversă continuă să susţină cota unică şi nu vrea introducerea de taxe şi impozite noi. Anunțul a fost făcut de președintele PNL, Nicolae Ciucă.

„Am făcut menţiunea acum două zile, nu se discută despre impozitul progresiv, nu există în momentul de faţă altă formulă de impozitare, ci analize şi studii care se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor”, a afirmat şeful Executivului.

Vești despre PNRR

Deşi țara noastră nu a cheltuit banii veniţi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), UE este dispusă să ne ajute şi să ne dea posibilitatea de a renegocia condiţiile, astfel încât să nu pierdem milioane de euro. Comisia Europeană a dezvăluit că există un plan de optimizare a PNNR-ului deja aprobat. Citește mai multe AICI.