20 mai 2022 | 13:42

Fondul Monetar Internațional a tăcut până acum, dar iese în forță și anunță că trebuie să ne pregătim: ce ne așteaptă, în curând

ACTUALITATE
Fondul Monetar Internațional a tăcut până acum, dar iese în forță și anunță că trebuie să ne pregătim: ce ne așteaptă, în curând

Fondul Monetar Internațional a fost destul de rezervat în declarații, până acum. FMI a mai lansat câteva avertismente cu privire la deteriorarea economică globală, însă acum discursul instituției a devenit mai dur.

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, trage semnalul de alarmă și lansează o anteționare pentru liderii mondiali, cărora le cere să se pregătească de noi șocuri inflaționiste.

Scumpirile sunt departe de a se încheia

Conform oficialului FMI, nu am scăpat de scumpiri și, mai mult decât atât, în perioada următoare inflația va înregistra noi vârfuri.

„Cred că trebuie să devenim mai obişnuiţi cu inflaţia, ar putea să nu fie ultimul şoc”, a avertizat Georgieva. Aceasta a ținut să precizeze că nu avem o inflație „tranzitorie”, ci una de lungă durată.

Un avertisment similar a venit și din partea guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. În concordanță cu afirmațiile șefei FMI, oficialul nostru susține că inflația va rămâne cu noi o perioadă extinsă de timp.

Amintim faptul că Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor.

„Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai e pe locul 1 la inflație în UE, avem 7 – 8 țări înaintea noastră, inclusiv țări din zona euro. Țările din zona baltică – acolo inflația este semnificativ mai mare.

Apoi Cehia, în mod curios Olanda. Avem și Bulgaria cu inflație mai mare, ei n-au deficitele fiscale pe care le are România.

Nici Germania vestită pentru fobia pe care o are la inflație nu stă mai bine.

Sunt datele din indicele armonizat al prețurilor de consum pentru țările europene.

Suntem după o perioadă în care inflația a fost foarte scăzută și cu creștere economică joasă cam opt ani de zile în Europa.

Din 2013 – 2014, zona euro a avut dobânzi apropiate de zero sau negative, deși periodic au fost mici rate de inflație. Niciodată peste 2%, asta explică de ce până în toamnă, spre ianuarie 2022, în Europa se considera că acest episod de inflație e tranzitoriu. Recent BCE și-a făcut mea culpa, spunând că a greșit și că inflația nu e tranzitorie.

Inflația e o discuție mai mult sau mai puțin teoretică. În ultima perioadă, electricitatea, gazele naturale, combustibilii au avut contribuții esențiale la inflație, începând din vara anului trecut.

Dacă nu ar fi fost schemele de compensare, indicele prețurilor de consum ar fi fost mult mai mare. Acum avem 14%, altfel, în aprilie ar fi fost aproape 20%”, a declarat Mugur Isărescu.