Ucraina cere închisoare pe viață pentru soldatul rus judecat pentru crime de război
Parchetul ucrainean cere pedeapsă maximă pentru soldatul rus acuzat că a omorât un civil ucrainean fără niciun motiv, în apropiere de Harkov. Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, ar putea primi închisoare pe viață. Ucraina face tot posibilul pentru ca militarul lui Vladimir Putin să-și petreacă restul vieții în spatele gratiilor.
Soldatul rus judecat pentru crime de război ar putea primi închisoare pe viață
Soldatul rus Vadim Șișimarin este acuzat de uciderea unui ucrainean neînarmat în apropiere de Harkov. Subofițerul este judecat pentru crime de război în Ucraina. În cea de-a doua zi a procesului, procurorul a cerut instanței de judecată să impună „o pedeapsă cu privarea de libertate pe viață” pentru militarul de 21 de ani. Sergentul a pledat, miercuri, vinovat de crimă, iar astăzi i-a cerut iertare văduvei victimei sale. Audierile au fost suspendate și urmează să fie reluate vineri, la ora 11.00.
Militarul a recunoscut fapta
Vadim Șișimarin, comandant de tanc, a recunoscut că l-a ucis pe Oleksandr Șelipov (62 de ani), în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.
„Îmi recunosc vina … Vă cer să mă iertați”, i-a spus acesta văduvei Katerina Shelipova, la audierea de joi, notează Reuters.
Kremlinul nu intervine pentru soarta lui
Îmbrăcat în trening și cu privirea în gol, Șișimarin a oferit un spectacol dezolant într-o cabină de sticlă pentru inculpați. Soldatul rus a vorbit calm, dar părea speriat. Din partea Kremlinului nu are parte de sprijin, deoarece oficialii ruși au declarat că nu au informații despre proces și că absența unei misiuni diplomatice în Ucraina limitează capacitatea de a oferi asistență juridică.
Procesul militarului Vadim Șișimarin are loc în condițiile în care o mare parte din Ucraina speră ca soldații săi să fie predați de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri. Unele voci de la Moscova cer ca aceștia să fie judecați pentru crime.
Ce a dezvăluit la proces văduva civilului ucis
La proces, Katerina Shelipova a declarat că soțul ei nu era înarmat și era îmbrăcat în haine civile. Aveau împreună un fiu și doi nepoți, a adăugat femeia.
Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia de atrocități și brutalitate împotriva civililor în timpul invaziei, identificând peste 10.000 de posibile crime de război. Kremlinul a negat totul și susține că totul este o mușamalizare.
Potrivit procurorilor, Șișimarin a tras mai multe focuri de armă cu o pușcă de asalt în capul unui civil. Întrebat dacă a fost obligat să urmeze un ordin care echivala cu o crimă de război, militarul rus a răspuns „nu”.