România primește 248 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Banii vor fi folosiți pentru a sprijini refugiații din Ucraina
Vin bani de la UE în România pentru refugiații ucraineni. Comisia Europeană a hotărât, miercuri, să ofere 248 de milioane euro țării noastre şi altor patru state din blocul comunitar, cele mai afectate la începutul războiului şi care găzduiesc un număr mare de refugiaţi ucraineni, fugiți din calea războiului.
România primește ajutor financiar de la UE
Decizia de la Bruxelles vine după evenimentul mondial de strângere de fonduri din 9 aprilie, intitulat „Susţinem Ucraina”, în cadrul căruia Comisia Europeană s-a angajat să sprijine masiv, cu până la 400 de milioane de euro, refugiaţii ucraineni care ajung în cele mai afectate state membre, potrivit Executivului european.
Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia urmează să primească acest ajutor financiar de urgenţă din fondurile pentru afaceri interne. Banii vor putea fi folosiți pentru a le oferi asistenţă imediată, cum ar fi alimente, transport şi cazare temporară, persoanelor care fug din calea invaziei Ucrainei de către Rusia şi pentru a-şi spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale Uniunii Europene.
Bani pentru sprijinul refugiaților ucraineni
De asemenea, organizaţiile societăţii civile şi autorităţile locale şi regionale joacă un rol esenţial în furnizarea de asistenţă ucrainenilor, de aceea, statele membre vor trebui să se asigure că şi acestea au acces la finanţarea oferită de CE. Pentru ca plăţile să se efectueze rapid, fără o sarcină administrativă considerabilă, Bruxelles va elibera banii mai degrabă pe baza rezultatelor obţinute, decât pe baza costurilor reale. Restul de bani (152 de milioane de euro) va fi pus la dispoziție de către Comisia Europeană după ce va obţine acordul autorităţii bugetare.
Țara noastră, lăudată de presa germană
Potrivit datelor furnizate de înaltul comisar pentru refugiaţi din ONU, de la începutul conflictului au fugit din Ucraina aproape şase milioane de oameni. Națiunile care au ajutat cel mai mult refugiaţii ucraineni sunt Polonia, cu 3,2 milioane, şi România, cu 889.000 de persoane.
Totuși, este greu de realizat ce provocare imensă înseamnă garantarea unor locuri de refugiu, asigurarea cu medicamente şi alte bunuri necesare. Cu atât mai greu pentru un stat ca România, care face parte din cele mai sărace țări din UE. Aproape fiecare a 20-a persoană este un refugiat de război din Ucraina, susține presa germană.
Citește și MAE anunță că România intervine pentru Ucraina la Curtea Internațională de Justiție
Dincolo de acest aspect, România sprijină Republica Moldova, vizibil şi mai săracă, în primirea refugiaţilor. Această „casă a săracilor din Europa” a primit, la rândul ei, peste 450.000 de ucraineni, ceea ce înseamnă că fiecare al cincilea locuitor din Moldova este din Ucraina.