Descoperire științifică uriașă: ar putea fi cele mai vechi viețuitoare de pe Pământ descoperite până acum
Este posibil ca oamenii de știință din Virginia de Vest să fi găsit o formă de viață veche de peste 800 de milioane de ani. Ar putea fi cele mai vechi viețuitoare de pe Pământ descoperite până acum.
Într-o nouă lucrare publicată în revista Geology, geologii de la Universitatea West Virginia spun că unele dintre microorganismele găsite în interiorul formațiunii Browne, o rocă veche de 830 de milioane de ani găsită în deșertul australian, ar putea fi încă în viață. Dacă sunt, ne-ar putea ajuta să găsim viață pe Marte.
Did you know that bedded halite is capable of staying well-preserved for over 800 million years? This is a core slab from the Neoproterozoic Browne Formation of central Australia. #SaltSaturday pic.twitter.com/yGeAda4rE0
— Kathy Benison (@KathyBenison) October 20, 2018
Luând o bucată din formațiunea Browne, care include cristale de sare de Halit, cercetătorii WVU au descoperit lichide și solide organice folosind tehnici optice neinvazive. În cadrul acestor substanțe, ei au găsit apoi organisme unicelulare cunoscute sub numele de procariote, care au fost descoperite în trecut că supraviețuiesc sute de milioane de ani atunci când sunt prinse în cristale de sare, cum ar fi cea din interiorul acelei roci antice.
Cele mai vechi viețuitoare de pe Pământ ar putea ajuta la găsirea vieții pe Marte
Cercetătorii au remarcat în lucrarea lor că, deși „posibila supraviețuire a microorganismelor pe scara geologică nu este pe deplin înțeleasă”, procariotele Browne, dacă se descoperă că sunt cu siguranță în viață, ar putea avea implicații uriașe pentru căutarea vieții pe Marte, unde sunt din abundență compuși de roci similari cu cei Browne.
Deși acesta nu ar fi primul organism în viață găsit într-un cristal vechi de sute de milioane de ani (această distincție revine unei bacterii extrase de cercetători în anul 2000) procariotele din formațiunea Browne ar fi cele mai vechi viețuitoare de pe Pământ descoperite până acum.
În mod evident, trebuie făcute cercetări suplimentare înainte de a ne da seama dacă microorganismele prinse în acel cristal străvechi sunt într-adevăr încă în viață – dar dacă și când vom descoperi că sunt, fără îndoială, va fi o descoperire uriașă.