18 mai 2022 | 13:36

Resursele ascunse ale României, care ne-ar putea scoate din criză și sărăcie: Guvernul a pus ochii pe ele și are planuri mari

ACTUALITATE
Resursele ascunse ale României, care ne-ar putea scoate din criză și sărăcie: Guvernul a pus ochii pe ele și are planuri mari

Criza energetică din prezent, dar și poverile economice ale României ar putea fi diminuate, odată cu reînceperea exploatărilor anumite resurse naturale, care zac în subsolurile țării noastre, generos înzestrată de natură.

Mai noi, autoritățile au de gând să redeschidă minele de magneziu şi grafit, iar acest lucru s-ar putea întâmpla chiar începând de anul viitor, conform unui anunț recent făcut de ministrul Economiei, Florin Spătaru.

„Au existat Hotărâri de Guvern pentru închiderea acestor exploatări. Redeschiderea minelor de grafit presupune adoptarea normelor de aplicare a Legii minelor în care să fie menţionat, ca obiectiv, redeschiderea minelor închise şi, de asemenea, Hotărâri de Guvern care să ducă la redeschiderea acelor mine, punctual.

Dacă un astfel de demers este în mâna Guvernului, aici vorbim şi de implicarea Parlamentului, atunci finalizarea procesului s-ar putea realiza în cursul acestui an. Dacă vorbim şi de aprobarea Parlamentului, voi face un apel către membrii Parlamentului pentru adoptarea în regim de urgenţă a unor astfel de acte normative pentru că avem nevoie de ele: avem un mare producător de aluminiu, avem doi mari producători din industria automotive şi avem industrie orizontală extrem de puternică. Avem nevoie de aceste resurse.

Ca să concluzionăm: ne propunem ca până la sfârşitul anului să finalizăm aprobarea acestor acte normative, urmând ca investiţiile efective să poată să fie realizate începând cu 2023. Pentru asta discutăm cu Comisia Europeană, pentru a găsi resursele necesare prin fonduri europene pentru retehnologizare”, a afirmat Florin Spătaru, la conferinţa „România şi industriile de vârf: Cum putem folosi oportunitatea resetării accelerate a economiei europene.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, pe lângă personalul care a lucrat în acest sector, şi care în continuare este în activitate, discutăm de crearea unor parteneriate într-o alianţă europeană privind exploatarea materiilor prime cu ajutorul cărora vom putea finanţa şi actualiza curriculele de studii pentru universităţile de profil. Mă refer la Universitatea din Petroşani, la Universitatea Bucureşti şi alte universităţi din ţară. Cu ajutorul unui astfel de demers vom reuşi să asigurăm o forţă de muncă calificată care să poată să continue un astfel de proces”.

Tot cu privire la redeschiderea minelor, Uniunea Europeană susține că trebuie să ne adaptăm situației din prezent și să permitem revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune.

”Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, afirma, în luna martie, șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans.