Ce se întâmplă cu antivirusurile rusești: anunțul făcut de ministrul Digitalizării
România se pregătea să interzică achiziționarea și utilizarea de către autoritățile și instituțiile publice, atât de la nivel central, cât și local, a produselor și serviciilor legate de securitatea cibernetică (antivirus, antimalware, firewall) provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau firme din Rusia. Cu toate acestea, o autoritate locală mare din România a cumpărat, prin achiziție publică, servicii de antivirus rusesc. Iată ce spune ministrul Digitalizării.
Potrivit Profit.ro, autoritățile publice din România achiziționează programe software de antivirus rusești din cauza prețurilor mici.
„În urmă cu o săptămână și ceva, o autoritate locală mare din România a achiziționat, prin achiziție publică, servicii de antivirus rusesc, pentru că au venit la un cost mic și, practic, legea i-a obligat să contracteze respectivul furnizor. Dar noi știm că SUA, Italia, Germania și alte state europene au deja reglementări prin care exclud aceste servicii software din zona rusească, pentru că ele lasă vulnerabilități și permit unor actori guvernamentali din Federația Rusă să intervină – sau există riscul ca aceștia să intervină – asupra sistemelor unde sunt plasate astfel de soluții software”, spune ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, într-un interviu Profit.ro.
Anunțul ministrului Digitalizării
Ministrul a mai menționat că a inițiat proiectul care interzice achiziționarea și utilizarea de către autoritățile și instituțiile publice a produselor și serviciilor legate de securitatea cibernetică provenind din Federația Rusă din primele zile de mandat. De asemenea, se pare că România nu a găsit încă o soluție să plătească specialiști în IT la nivelul corect al pieței, conform ministrului Cercetării.
„Nu poți să-i atragi din mediul privat. Cele mai strălucite minți ale României, oricât de mult patriotism ar avea în suflet, până la urmă se vor duce la salarii de 3-5-10 ori mai mari și vor pleca, probabil, în Occident”, spune ministrul. „Nu mai putem sta cu acele servere pe sub birouri, prin diverse instituții, oricât de mult ar vrea unele instituții să păstreze controlul asupra infrastructurii”, completează acesta.