Care sunt monedele în care investitorii au încredere, în vremuri tulburi: euro primește o palmă
În vremuri dificile din punct de vedere financiar, cu inflație explozivă, incertitudini pe piețele financiare și întreruperi pe lanțurile internaționale de aprovizionare, marii investitori ai lumii apelează la așa-zisele active de refugiu. Vorbim despre monede sau metale prețioase în care investitorii au cea mai mare încredere când se confruntă cu furtuni financiare.
În cazul de față, se pare că dolarul american este rege în preferințele investitorilor globali. De asemenea, o evoluție foarte frumoasă înregistrează și francul elvețian.
Conform unei analize a lui Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România, dolarul american se apreciază semnificativ în ultima vreme, în fața multor monede internaționale, inclusiv euro, lira sterlină, yenul japonez sau yuanul chinezesc.
În tărâmul valutar, dolarul american a dominat clar, oferind refugiu, dar, spre deosebire de alte situații din trecut, fără a mai fi „ajutat” în acest „efort” de alte monede, mai notează specialistul
„Dolarul american ar putea, în contextul actual, pe termen mediu, rămâne în atenția investitorilor, deși de la aceste niveluri, corecții tehnice sunt posibile. În plus, francul elvețian, în ciuda eforturilor importante ale băncii centrale, ar putea cunoaște o relativă înviorare în lunile următoare, atât față de Euro cât și față de dolarul american, pe măsură ce piețele vor redescoperi nevoia unui activ de refugiu alternativ și vor lua în calcul o încetinire sau chiar riscuri de recesiune anul viitor în SUA.
Pentru euro și lira sterlină, salvarea ar veni dintr-o rapidă încetare a conflictului, fie și de ordin temporar, care să redea un optimism pronunțat în economiile respective și să susțină monedele. E un scenariu care, pentru moment, nu pare a fi în prim-planul probabilităților”, mai precizează sursa citată.
Surpriza oferită de rubla rusească
Un articol recent publicat de jurnaliștii de la Bloomberg scoate la iveală o altă noutate despre piața monetară internațională. Mai exact, jurnaliștii notează că rubla rusească este moneda internațională care are cel mai mare randament, de la începutul anului.
Se pare că măsurile adoptate de economiștii ruși au reușit să formeze un scut care a protejat economia lui Putin de efectele sancțiunilor internaționale.