Legea offshore a fost adoptată de Senatul României. Proiectul va merge la Camera Deputaților
Legea offshore a fost adoptată, miercuri, de Senatul României, cu 91 de voturi „pentru” şi 13 „contra”. Cu excepția AUR, toate grupurile politice au pledat în favoarea proiectului de lege, menit să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Inițiativa, aflată în procedură de urgență, va merge la Camera Deputaților.
Senatorii au adoptat Legea offshore
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore, proiect ce reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime. Astfel, statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale. Actul normativ a primit 91 de voturi „pentru” şi 13 „contra”. Senatorii români nu au adus amendamente sau modificări la proiectul de lege.
„A trebuit să vină PSD la guvernare pentru ca această lege să vină din nou în dezbatere, împreună cu partenerii de guvernare”, a spus liderul senatorilor PSD, Radu Oprea.
„Votul de astăzi este o mişcare de responsabilitate”
La rândul său, senatoarea PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, în plen, că votul de astăzi este o mişcare de responsabilitate, nu doar economică, ci şi politică, în contextul în care Vladimir Putin foloseşte gazul rusesc drept armă de şantaj geopolitic.
„Trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore şi o spun răspicat, dependenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare şi statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică şi pentru ale state din regiune”, a explict liberala.
AUR nu susține proiectul
Iar reprezentantul USR, Narcis Mircescu, a precizat că, în sfârşit, după 10 ani de la descoperirea gazelor în Marea Neagră, „ajungem să votăm legea offshore, care este o lege bună, deşi e incompletă”. Potrivit UDMR, prin vocea senatorului Istvan Antal Lorant, votul pentru Legea offshore este „un moment cheie, strategic”. În schimb, AUR a anunţat că nu susține legea, deoarece „este împotriva intereselor românilor, iar cei care votează favorizează Rusia lui Putin”, a acuzat Claudiu Târziu.
Urmează dezbaterea în Camera Deputaților
Următorul pas este dezbaterea proiectului de lege în comisii și în plen la Camera Deputaților, care este decizională.
„Am încredere că, așa cum am promis, va fi adoptată până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare”, a subliniat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după adoptarea proiectului de către Senat.
Însă, proiectul de modificare a Legii offshore, menit să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră, riscă să fie neconstituțional, avertizează Consiliul Legislativ. O cauză ar fi că inițiativa introduce prevederi retroactive.