Ungaria dă asigurări că nu blochează aderarea Ucrainei la UE
Ungaria afirmă că nu va împiedica aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, atunci când va veni momentul. Afirmația îi aparține ambasadorului ungar la Kiev, Istvan Ijgyarto. Potrivit diplomatului de la Budapesta, atunci când va începe acest demers, țara sa nu se va opune.
Ungaria va „susține” aderarea Ucrainei la UE
Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ungariei în Ucraina, Istvan Ijgyarto, a asigurat că țara sa nu va bloca aderarea Ucrainei la blocul comunitar, atunci când va veni momentul. Oficialul ungar a făcut această declarație din proprie inițiativă, fără să fie întrebat despre subiectul tensionat.
„În final, aş dori să vă asigur că atunci când va începe evaluarea aderării Ucrainei la UE, Ungaria o va susţine”, a spus ambasadorul în interviul acordat canalului de televiziune ucrainean Espreso.
Nu sunt semnale că Budapesta se opune acestui demers
Anterior, EuroPravda l-a citat pe șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei și purtătorul de cuvânt al lui Volodimir Zelenski, Ihor Zhovkva. Acesta a precizat că guvernul de la Kiev nu a primit semnale de la Budapesta despre intenția lui Viktor Orban de a bloca aderarea Ucrainei la UE.
Între timp, conform sondajului Flash Eurobarometru, în toate țările Uniunii, cu excepția Ungariei, foarte multă lume susține integrarea Ucrainei în UE. În medie, 66% din populaţia blocului comunitar afirmă că Ucraina ar trebui să adere la UE, când va fi pregătită.
Săptămâna trecută, ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarta, a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei și a cerut o anchetă imediată asupra tuturor posibilelor crime de război.
Viktor Orban este fan Vladimir Putin
La câteva săptămâni după invazia rusă a Ucrainei, premierul ungar Viktor Orban l-a identificat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un inamic al națiunii maghiare. În criza actuală, criticile Budapestei la adresa Kievului și opoziția acerbă față de noi sancțiuni împotriva Rusiei ies în evidență într-un moment rar de aparentă unitate a Uniunii Europene pentru țara distrusă de ruși. Admirația deschisă a guvernului Orban pentru Vladimir Putin, chiar și după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, este unică în UE.
În principiu, Ungaria adoptă deciziile UE și NATO, dar împiedică implementarea acestora și, de fapt, favorizează Kremlinul. Nu permite aliaților să livreze arme Ucrainei prin teritoriul său. De asemenea, este puțin probabil să fie de acord cu un embargo asupra gazului rusesc sau chiar cu achizițiile comune de gaze din UE. În plus, guvernul ungar a fost reticent în a condamna atrocitățile ruse din Ucraina, cum ar fi masacrul de la Bucha.