05 mai 2022 | 16:25

Se va întâmpla la pompă și toți vom fi afectați: prețul combustibilului după sancțiunile UE

ACTUALITATE
Se va întâmpla la pompă și toți vom fi afectați: prețul combustibilului după sancțiunile UE

Prețurile petrolului au extins câștigurile din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, după ce Uniunea Europeană a stabilit planuri pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra țițeiului în șase luni, compensând îngrijorările legate de slăbirea cererii chineze.

Brent-ul a crescut cu 36 de cenți, sau 0,3%, la 110,50 dolari barilul, iar țițeiul U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 11 cenți, sau 0,1%, la 107,92 dolari pe baril.

Ambele valori de referință au câștigat mai mult de 5 dolari pe baril miercuri.

Propunerea de sancțiuni, care necesită sprijin unanim din partea celor 27 de țări UE, include, de asemenea, eliminarea treptată a importurilor de produse rafinate rusești până la sfârșitul anului 2022 și interzicerea tuturor serviciilor de transport maritim și de asigurare pentru transportul petrolului rusesc.

„Piața petrolului nu a evaluat pe deplin potențialul unui embargo petrolier al UE, așa că sunt de așteptat prețuri mai mari la țiței în lunile de vară, dacă va fi votată în lege”, a declarat șeful de cercetare a piețelor petroliere de la Rystad Energy, Bjørnar Tonhaugen.

Petrolul rusesc urmează să fie interzis în UE

Ministrul francez al Mediului și Energiei, Barbara Pompili, a spus că este încrezătoare că statele membre ale Uniunii Europene vor ajunge la un consens privind sancțiunile până la sfârșitul acestei săptămâni.

„Embargoul petrolier planificat al UE reprezintă o provocare logistică masivă pentru piețele petroliere”, a declarat șeful de mărfuri al Investec, Callum Macpherson.

„Redirecționarea producției ruse din Europa către cumpărători dornici din Asia, în prezența sancțiunilor, este deja atât de dificilă, încât până și Rusia a recunoscut că producția sa va scădea semnificativ”, a adăugat el.

Între timp, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și producătorii aliați, cunoscuți sub numele de OPEC+, se vor menține probabil la creșteri modeste ale producției de petrol, argumentând că nu este responsabilă pentru geopolitică și întreruperile aprovizionării.

Secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a reiterat că nu este posibil ca alți producători să înlocuiască oferta rusă, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încetinirea cererii de combustibili de transport și petrochimice în principalul importator din lume, China, din cauza blocării prelungite din cauza COVID-19.