02 mai 2022 | 18:47

Ce fac românii cu banii din conturi, de teama războiului: băncile nu mai înțeleg nimic

ACTUALITATE
Ce fac românii cu banii din conturi, de teama războiului: băncile nu mai înțeleg nimic

Pe fondul conflictului militar din țara vecină, dar și a problemelor economice pe care le traversează întreaga Europă, mai ales criza inflaționistă, românii și-au schimbat comportamentul cu banii pe care îi depozitează în bănci.

Banca Națională a României transmite că românii preferă acum să-și depoziteze banii în euro, moneda națională nemaifiind populară în această perioadă.

Fenomenul are o explicație

Știm cu toții faptul că banii se devalorizează, însă pedala de accelerație e mai puternic apăsată în cazul leului, decât a monedei unice europene. Prin urmare, pentru a-și proteja banii de inflație, românii preferă să-și transforme economiile în euro.

Pe de altă parte, cu un război în toată regula la granițele țării noastre, mulți dintre conaționalii noștri consideră mai oportun, practic și eficient să aibă la îndemână sume consistente de euro, în eventualitatea în care ar avea nevoie rapid de bani. Desigur, acestea sunt doar motive personale, nesusținute de oficialii noștri, nici la nivel politic, nici bancar, însă există persoane care au și astfel de temeri și acționează în consecință.

Conform datelor BNR, asistăm, deci, la o creștere a depozitelor bancare în euro, în detrimentul celor constituite în moneda noastră națională.

Soldul depozitelor în lei constituie de români a scăzut cu 4,8% în martie, față de februarie, ne indică analiștii BNR. Tot de la ei aflăm și că soldul depozitelor în monedă europeană a crescut cu 4,1% în martie, aproape cu același procent cu care a scăzut soldul economiilor în lei. În total, gospodăriile populației au 156 de miliarde de lei în depozite în lei și echivalentul a 125 de miliarde de lei în depozite în euro.

Doar că depozitele în euro nu sunt deloc avantajoase din perspectiva dobânzii. O analiză economica.net scoate la iveală faptul că „în perioada ianuarie 2021-ianuarie 22, dobânzile oferite de bănci pentru depozitele noi în euro au fost, în medie, de 0,05%, ceva mai mari pe scadențele cele mai utilizate, adică între 6 luni și un an, unde aproape că au atins 0,1%. Altfel spus, un depozit în euro a adus pierderi nominale, adică oamenii au retras mai puțini bani decât au depus, având în vedere că nivelul comisioanelor pentru depozitele în euro merge, în general, spre 1%”.