30 apr. 2022 | 08:25

China continuă strategia zero Covid, deși locuitorii din Shanghai protestează cu tigăi şi oale la ferestre

ULTIMA ORĂ
China continuă strategia zero Covid, deși locuitorii din Shanghai protestează cu tigăi şi oale la ferestre

China a anunţat că va continua cu strategia sa zero Covid, considerată un atu major împotriva coronavirusului, în pofida frustrării tot mai mari a locuitorilor din Shanghai, care protestează lovind tigăi şi oale la ferestre. Imaginile fac înconjurul lumii. În mare parte cruţat timp de doi ani de virusul nemilos, metropola asiatică se confruntă cu cel mai grav focar epidemic din primăvara anului 2020. Ministerul chinez al Sănătăţii a confirmat peste 15.500 de cazuri noi pozitive în ultimele 24 de ore.

Locuitorii din Shanghai protestează după cinci săptămâni de măsuri stricte zero-Covid

Orașul Shanghai este, de departe, cel mai afectat de carantina severă. Peste 25 de milioane de persoane au fost închise în casă, de la începutul lunii aprilie, iar situația nu pare să se îmbunătățească. Autorităţile au raportat, vineri, 52 de decese suplimentare (persoane nevaccinate).

Strategia zero Covid a Chinei constă în diverse măsuri, cum ar fi izolarea cartierelor sau oraşelor imediat ce apar cazuri de coronavirus, carantinarea persoanelor depistate pozitiv, chiar asimptomatice, sau testarea în masă.

„Acesta este un atu major pentru prevenirea şi controlul epidemiei în China, unde trăiesc 1,4 miliarde de oameni, a susținut Li Bin, ministru adjunct al Sănătăţii. Ţara noastră este dens populată, cu dezechilibre regionale în ceea ce priveşte dezvoltarea şi lipsa resurselor medicale. Dacă relaxăm (măsurile) şi lăsăm virusul să se răspândească, mulţi oameni vor fi infectaţi”, a explicat oficialul chinez.

Imaginile din China au devenit virale

Este adevărat că această strategie a făcut posibilă limitarea numărului de decese cauzate de boală (oficial mai puţin de 5.000), însă, izolările pe termen lung au consecinţe grave asupra economiei şi sunt criticate de populaţie. Mai multe videoclipuri, care circulă pe reţelele sociale, îi arată pe locuitori cum lovesc tigăi şi oale la ferestre, în timp ce strigă că vor mâncare. Carantina reprezintă o provocare logistică imensă pentru China, deoarece este necesară aprovizionarea a 25 de milioane de oameni ai Shanghaiului.

„Am văzut o mulţime de videoclipuri ca acesta, trimise de oameni care locuiesc în diferite districte”, a relatat o martoră.

Oamenii apelează la rețelele sociale pentru a cere de mâncare

Shanghai a raportat 52 de noi decese cauzate de COVID-19, în creștere față de 47 cu o zi mai devreme, a anunțat, vineri, guvernul local. Criticile la adresa autorităților au continuat să crească, în special în ceea ce privește prevederile guvernamentale privind alimentele. Locuitorii din unele cartiere se plâng de lipsa proviziilor pe rețelele sociale. Blocarea face ca zeci de rezidenți străini să fugă din cel mai cosmopolit oraș al Chinei continentale.