23 ian. 2023 | 12:55

Ce se întâmplă dacă apeși tasta 5 la bancomat: secretele care te ajută să nu-ți dispară bani din cont

BANI
Ce se întâmplă dacă apeși tasta 5 la bancomat: secretele care te ajută să nu-ți dispară bani din cont

Tehnologia ascunde multe dintre secretele despre care mulți nu știu, iar în această sferă intră și acel simplu bancomat de la care retragi bani .

Cei care programează funcționarea unui bancomat, pun la dispoziția utilizatorilor și câteva mici trucuri de siguranță. Așadar, probabil că nu știai faptul că, anumite taste ale acestuia au unele roluri, printre care și tasta 6.

Atunci când retragi banii de la bancomat, tasta numărul 6 îți poate fi de mare ajutor, fiind o tastă predefinită, mai ales dacă dorești să scoți o anumită sumă de bani. Dacă vei apăsa tasta 6 la retragere, atunci bancomatul va elibera suma de 200 de lei, astfel că nu vei mai fi nevoit să introduci suma ca operațiunea să aibă loc.

O altă tastă care ascunde un secret este tasta numărul 5. Cu ajutorul acesteia, poți determina dacă bancomatul este unul sigur sau dacă hackerii și-au instalat un dispozitiv de citire a cardurilor. Astfel, dacă tasta 5 este originală, ea prezintă o denivelare la atingere.

În cazul în care este una falsă, ea va fi netedă, astfel că atunci când vei tasta codul PIN, este posibil ca aparatul instalat de infractori să rețină codul tău PIN, dar și celelalte date ale cardului tău. De asemena, apăsarea tastei Cancel de două ori va împiedica hackerii să utilizeze informațiile cardului.

Secretele tastelor unui bancomat

Acest lucru se întâmplă pentru că furtul codului PIN nu va fi posibil dacă vei apăsa tasta Cancel de două ori. Cu toate că nu este un lucru cert, șansele ca skimmer-ul, aparatul cu care îți este citit cardul, să nu poată trece mai departe peste acest sistem de siguranță.

În cazul în care cardul rămâne blocat în bancomat, atunci va trebui să aștepți 10 minute pentru ca bancomatul să se reseteze. Ulterior, contactează banca sau instituția care administrează bancomatul respectiv, și spune-le despre situația ta.

Instituția respectivă trimite apoi un responsabil al serviciului tehnic care va recupera cardul tău. Identifică motivul pentru care cardul a rămas blocat. Uneori, cardul este scos doar parțial, ieșind doar o mică margine a acestuia. Nu uita, de asemenea, să reții locul și timpul când cardul s-a blocat.