20 apr. 2022 | 07:13

Cum poți avea datorii la bancă, fără să știi. Pensionarii care s-au trezit într-un coșmar interminabil și fără bani

ACTUALITATE
Cum poți avea datorii la bancă, fără să știi. Pensionarii care s-au trezit într-un coșmar interminabil și fără bani

Datele tale personale sunt mai importante decât ai crede. Cu ajutorul lor, cineva îți poate face un credit la bancă, fără să știi. Nu de alta, dar acesta a fost coșmarul unor pensionari români care s-au trezit într-o dimineață cu datorii la bănci.

Nu mai puțin de șapte pensionari din Vâlcea s-au trezit într-o dimineață datori la bănci, chiar dacă nu au contractat niciun împrumut. Totul a plecat de la un bărbat care s-a dat drept funcționar la bancă și, folosind datele lor personale pe care aceștia le-au cedat fără conștientizeze eventualele consecințe, le-a clonat aplicațiile de mobile banking. Acum, răufăcătorul așteaptă să fie arestat.

Cât de ușor îți poate face cineva un credit, fără să știi

O echipă de procurori din Vâlcea a demarat o acţiune penală, la data de 18 aprilie, faţă de un bărbat reţinut de poliţişti pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, toate în formă continuată.

Conform datelor obținute de autorități în urma investigații, timp de aproximativ opt luni, bărbatul care s-a pretins funcționar bancar a convins șapte pensionari să-i divulge o serie de date personale. Ulterior, a folosit aceleași date pentru a obține o serie de credite bancare online în numele lor. Prejudiciul gravitează în jurul cifrei de 10.000 de euro. Pe 19 aprilie, marți, vâlceanul a ajuns în fața unui judecător din cadrul Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă.

„Din probatoriul administrat în această cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în perioada 5 august 2021 – 14 martie 2022, inculpatul, profitând de lipsa cunoştinţelor de specialitate în ceea ce priveşte folosirea aplicaţiilor de online banking, a indus în eroare mai multe persoane vătămate: şapte pensionari şi trei societăţi de creditare. Prin manopere frauduloase, constând fie în clonarea unor aplicaţii de mobile banking, fie în folosirea de calităţi mincinoase – prezentându-se drept funcţionar bancar -, a obţinut credite online în numele persoanelor fizice, fără acordul acestora”, au explicat procurorii vâlceni într-un comunicat.

După ce a urmat pașii de mai sus, și-a transferat în conturile sale toți banii, atât din creditare, cât și din economiile oamenilor și i-a retras de la ATM. „Prejudiciul cauzat în urma activităţii infracţionale desfăşurate de către inculpat se ridică la suma de 50.293 de lei şi 3.010 euro”, au mai menţionat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele