18 apr. 2022 | 10:08

Radu Mazăre și fratele său așteaptă decizia definitivă în dosarul cartierul social Henri Coandă

ULTIMA ORĂ
Radu Mazăre și fratele său așteaptă decizia definitivă în dosarul cartierul social Henri Coandă

La data de 21 februarie, fostul edil al Constanței, Radu Mazăre, și fratele acestuia au vorbit în fața judecătorilor instanței supreme, în dosarul în care ambii au fost achitați de prima instanță în mega-dosarul privind construcția cartierului de locuințe sociale Henri Coandă. Astfel că instanța a ascultat, la acel moment, pledoariile finale iar la final de proces ultimul cuvânt al celor judecați pentru fapte de mare corupție.

Frații Mazăre așteaptă decizia definitivă în dosarul cartierul social Henri Coandă

În plus, în acest caz, achitarea  s-a făcut ca urmare unei decizii CCR privind mandatele de siguranță națională executate de SRI în dosarele DNA, dar și după eliminarea tuturor interceptărilor din caz de către completul de trei judecători.

După ce avocatul lui Radu Mazăre a explicat instanței de ce clientul său și fratele acestuia trebuie să rămână achitați, cei doi au fost puși să explice judecătorilor că nu s-ar face vinovați de faptele pentru care au fost trimiși în judecată.

„Onorată doamnă președinte, onorata instanță, am de spus trei aspecte. Nu l-am cunoscut pe domnul Morgenstern decât la momentul inaugurării cartierului la ceremonia oficială. Nu am avut niciodată discuții cu fratele meu Radu Mazare în legătură cu proiectul de case, nu am avut înțelegeri financiare.

Nu am cunoscut pe nimeni și nu am interacționat cu nimeni în ceea ce privește comisia de licitație. Nu am fost informat cu privire la relația dintre Gavrilă și Schwanterberg. Vă rog să mențineți hotărârea”, a spus Alexandru Mazăre.

Fostul primar al Constanței a mărturisit că nu putea primi mită pentru un proiect din care constructorul nu ar fi avut niciun beneficiu.

„Acest proiect a fost unul foarte important și de suflet al administrației pe care am făcut-o, pentru administrația de 15 ani. Este meritul constructorului că a fost finalizat. Chiar am fost surprins de acuzația ca as fi luat mita, pentru că proiectul nu prevedea profit pt constructor.

Contul din 2003 nu l-am declarat pentru că am avut o înțelegere cu Elan. El vira bani în acest cont iar apoi urma să facem investiții. Respingeți apelul Parchetului, sunt nevinovat și aștept să se facă dreptate”, a declarat și fostul edil, din penitenciar, prin videoconferință.

Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a finalizat, în cursul zilei de luni, apelurile din dosarul de corupție al fostului edil Radu Mazăre în care acesta a fost achitat de prima instanță pentru pretinsa primire a unei mite privind ridicarea cartierului de locuințe sociale Henri Coandă. Astfel că instanța a stabilit că probatoriul din faza apelurilor este complet și că pot fi ascultate pledoariile finale în caz.

Procurorul DNA a taxat decizia primilor trei judecători prin prisma eliminării de la dosar a interceptărilor și a explicat în fața judecătorilor ICCJ că obținerea interceptărilor din cauză s-a făcut legal în raport de legislația existentă la momentul cercetărilor.

„Vorbim de o greșită soluție de achitare pentru luare de mită pentru inculpați. Motivele de Apel sunt ample la dosarul cauzei. Punctez aspectele esențiale. Soluția de excludere a interceptărilor și felul în care instanța a interpretat decizia pe mandatele de siguranță națională.

Este vorba despre mandatul din 25 martie 2011 și iunie 2011. Este vorba despre temeiul de drept litera e și l din Legea siguranței. Trebuie observat că nu a reprezentat singurul temei pentru emiterea mandatelor. Decizia de achitare a avut ca temei o interpretare trunchiata a probelor. Constatati caracterul legal al acestor probe.

Morgensterm și shapir – condamnati pt evaziune fiscala. S-a stabilit caracterul fictiv al contractelor. În cuprinsul hotărârii avem detaliate Infracțiunilor dar ce interesează cauza de fata e caracterul fictiv.

Mazare este inițiator al hotărârii de CL care a dat denumirea proiectului și este din cercul lui Morgenstern. Proiectul nu era public. Deși nu avea atribuții în comisia de evaluare, a avut rol decizional la licitație. Autorul luării de mita și complicele s-au întâlnit și au vorbit despre etape importante ale licitației.

Au fost încheiate 7 subcontracte. Morgenstern se afla în biroul lui Mazăre la data încheierii contractelor. În mod facil instanța de judecată și-a însușit apărările inculpaților din acest dosar. Inculpații au avut poziții oscilante”, a explicat magistratul DNA judecătorilor ICCJ.

La final, acesta a cerut admiterea apelurilor și condamnarea lui Radu și și Alexandru Mazare pentru luare de mita și complicitate, deoarece faptele sunt pe deplin dovedite, iar procurorul a cerut condamnarea acestora la pedepse „cu închisoarea în limitele speciale prevazute de lege”.