Săptămâna de lucru de patru zile, în România: ce spun oficialii, care sunt șansele, detaliile
În ultimele luni, s-a discutat tot mai mult de săptămâna de lucru de patru zile. Aceasta urmează să fie legiferată în România, iar pe marginea particularităților din spate a vorbit și ministrul Muncii.
Ministrul Muncii s-a arătat destul de sceptic în a exprima un punct de vedere oficial pe marginea legislației din România referitoare la săptămâna de lucru de patru zile. Marius Budăi a insistat asupra faptului că, până să se pronunțe, speră să discute cu specialiști din mai multe domenii, precum sănătatea și securitatea muncii. Ca referință, conform inițiativei, săptămână de lucru de patru zile se reflectă în același număr de ore lucrate pe săptămână, dar în loc să fie 8 ore în cele cinci zile ale săptămânii, vorbim de zece ore în patru zile, de luni până joi.
Săptămâna de lucru de 4 zile
Dincolo de poziția oficială, ministrul Muncii are, în mod evident, o părere personală pe subiect. „O posibilitate, pe alocuri, cred că s-ar putea, dar ca să fie obligativitate, exclus”, a afirmat Budăi când a fost întrebat care sunt șansele ca aceasta să devină noua normă în domeniul muncii.
„Orice este posibil, dar eu cred că avem nevoie de o analiză mai amplă, și nu de doar un proiect de lege depus în Parlament. Există posibilități, dar eu cred că e nevoie de o analiză mai amplă, inclusiv cu specialiști din domeniul sănătății și securității în muncă, inclusiv cu mediul privat, pentru că nu putem da o decizie, din punctul meu de vedere, așa, pentru toată lumea, începând de mâine cu toții să mergem la serviciu patru zile pe săptămână”, a ținut să explice Marius Budăi, într-o intervenție la Antena 3.
În final, ideea este că acest program de patru zile pe săptămână, dacă va deveni lege, niciodată nu va fi obligatoriu, în niciun context. În schimb, va rămâne la mica înțelegere, va ține în egală măsură de angajați și angajatori. ”Și repet: până nu există o dezbatere amplă cu specialiști în domeniu dar și cu partenerii sociali, și mă refer aici la sindicate și patronate, eu, personal, cât conduc Ministerul Muncii nu o să dau un punct de vedere”, a concluzionat ministrul.