23 apr. 2022 | 09:35

Telescopul Hubble a detectat cea mai mare cometă din univers: ce impact va avea asupra Pământului

ACTUALITATE
Telescopul Hubble a detectat cea mai mare cometă din univers: ce impact va avea asupra Pământului

Telescopul spațial Hubble de la NASA a detectat cea mai mare cometă de gheață văzută vreodată de astronomi.

Se estimează că această cometă, numită Bernardinelli-Bernstein, are o lungime de aproximativ 128 de kilometri, ceea ce o face aproape la fel de mare ca Shropshire din Marea Britanie. Nucleul cometei este de aproximativ 50 de ori mai mare decât cel al majorității cometelor cunoscute.

Cu o masă de cinci sute de trilioane de tone, această cometă este de o sută de mii de ori mai masivă decât o cometă tipică găsită mult mai aproape de Soare. În timp ce dimensiunea cometei gigante care călătorește cu 35.405 de kilometri pe oră ar putea fi un motiv de îngrijorare, NASA a asigurat că nu se va apropia nicăieri de planeta Pământ.

Cea mai mare cometă nu e un pericol pentru Pământ

„Nu se va apropia niciodată la mai puțin de un miliard de mile distanță de Soare, care este puțin mai departe decât distanța planetei Saturn. Și asta nu va fi până în anul 2031”, a spus NASA într-un comunicat.

Anterior, deținătoarea recordului pentru cea mai mare cometă cunoscută a fost C/2002 VQ94 descoperită în 2002, cu un nucleu estimat la 96 de kilometri diametru.

„Această cometă este literalmente vârful aisbergului pentru multe mii de comete care sunt prea slabe pentru a fi văzute în părțile mai îndepărtate ale sistemului solar”, a spus David Jewitt, profesor de științe planetare și astronomie la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) și coautor al noului studiu din The Astrophysical Journal Letters.

„Întotdeauna am bănuit că această cometă trebuie să fie mare, pentru că este atât de strălucitoare, la o distanță atât de mare. Acum confirmăm că este”, a spus profesorul.

Cometa C/2014 UN271 a fost descoperită de astronomii Pedro Bernardinelli și Gary Bernstein în imagini de arhivă de la Dark Energy Survey, de la Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Chile. Descoperirea sa a fost un accident, când astronomii au descoperit-o întâmplător în noiembrie 2010, când se afla la peste trei miliarde de kilometri de Soare. De atunci, a fost studiată intens de telescoape terestre și spațiale.

„Acesta este un obiect spațial uimitor, având în vedere cât de activ este atunci când este încă atât de departe de Soare”, a spus autorul principal al lucrării, Man-To Hui, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Macao.